JP Morgan verliest zwaar met speculeren

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase heeft een miljardenverlies geleden met omstreden effectentransacties. De bank maakte gisteravond bekend dat door fout uitgevoerde transacties zij minstens 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) verloor. „Dat bedrag kan groter of kleiner worden”, zei een woedende Jamie Dimon, de topman, op een ingelaste persconferentie.

De strop wordt geleden in het hart van de bank, op de afdeling die alle ingaande en uitgaande geldstromen van de bank controleert en op dagbasis risico’s afdekt. De bank wijt het verlies aan „vele omissies, slordigheid en inschattingsfouten”.

Het verlies is pijnlijk omdat er in de financiële wereld al enkele weken werd gediscussieerd over de transacties waar nu verlies op wordt geleden. Grote professionele beleggers beschuldigden de bank van speculatie en marktmanipulatie doordat zij zo dominant was geworden bij bepaalde gespecialiseerde transacties. De Franse handelaar die in Londen verantwoordelijk zou zijn voor de omstreden handelspraktijken had al een bijnaam: de Londense Walvis.

De leiding van JP Morgan noemde de kritiek eerder een „storm in een glas water”. De afdeling die verliezen leed is er om risico’s af te dekken en niet te speculeren, zo zei de bank.

De affaire ligt ook politiek gevoelig omdat de VS aan de vooravond staan van een verbod op handel voor eigen rekening. In de crisis van 2008 had de financiële sector honderden miljarden noodhulp nodig. Daarom willen politici dat grote banken niet meer voor eigen risico handelen, want bij grote verliezen bestaat het risico dat de lasten bij de belastingbetaler terechtkomen.

Het Volcker-voorschrift, vernoemd naar de bedenker ervan, de voormalige Fed-voorzitter Paul Volcker, verbiedt vanaf 21 juli speculatieve beleggingen die niet ten dienste staan van de klanten.