Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

J.P. Morgan Chase lijdt twee miljard verlies - ‘falen top geen incident’

Jamie Dimon, topman bij J.P. Morgan Chase, erkent vandaag dat zijn bank grote fouten heeft gemaakt die tot een miljardenverlies leidden. Foto Reuters/Keith Bedford

J.P. Morgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft in zes weken tijd twee miljard dollar verlies geleden door risicovolle investeringen. Topman Jamie Dimon verklaart tegenover persbureau AP dat er “domme keuzes” zijn gemaakt binnen de bank.

Beleggers van J.P. Morgan Chase hebben relatief veel geld gestoken in derivaten. Volgens Dimon zijn daarbij “zware fouten” gemaakt:

“Onze keuzes bleken risicovoller, vluchtiger en minder effectief dan we hadden ingeschat. Dit is niet hoe we een bedrijf moeten runnen.”

Jeroen Wester, economieredacteur voor NRC Handelsblad, zegt dat het verlies dat nu op twee miljard staat, nog fors zou kunnen oplopen:

“In de komende weken zal moeten blijken hoe groot het totale verlies is dat wordt geleden dankzij de transacties die bedoeld waren om risico’s van de bank af te dekken. Die kan nog fors oplopen, want de gedane aankopen zijn niet zomaar weer te verkopen.”

Debat rond J.P. Morgan al weken gaande

Er is volgens Wester de afgelopen maanden al veel kritiek geuit op J.P. Morgan en de derivatenhandel die de bank zegt te drijven, die waarschijnlijk toe zal nemen. De bank wordt namelijk beschuldigd van speculatie en marktmanipulatie:

“De top van J.P. Morgan roept al weken dat de betreffende transacties bedoeld zijn om de risico’s van de bank te beschermen. Gisteren heeft Dimon, na weken van ontkenning, eindelijk toegegeven dat er iets goed mis is gegaan. Volgens critici is de de Amerikaanse bank aan het speculeren, iets wat vanaf 21 juli verboden wordt voor banken in de VS.”

Wester benadrukt daarom dat de gemaakte fout van J.P. Morgan geen incident betreft. De werkwijze van de bank wordt binnenkort onder de loep gelegd nu de top van de bank dit enorme falen heeft erkend, om na te gaan hoe de instelling in zo’n korte tijd zoveel verlies kon lijden:

“Dit is geen incident. De bank zelf heeft een hele grote transactie gedaan die ze zelf niet heeft begrepen. Blijkbaar schort er iets aan het interne toezicht van de instelling. Er zal de komende tijd onderzoek plaatsvinden dat moet uitwijzen waar het precies misgaat bij de bank.”

Aandelen gezakt na verlies

De huidige verwachting is dat de bank in het tweede kwartaal uitkomt op een totaalverlies van 800 miljoen tot een miljard dollar. Aandelen van de bank daalden met zeven procent nadat het grote verlies bekend werd. Ook aandelen van de banken Citigroup en Bank of America zijn gedaald.

Het miljardenverlies van de bank vormt een smet op het relatief goede imago van de instelling. De bank kwam in 2008 financieel gezien nog gezonder door de crisis dan de andere grote banken in de VS. J.P. Morgan Chase belegde destijds met veel minder risico dan bijvoorbeeld Goldman Sachs en Lehman Brothers.