Hirsi Ali: Breivik werd niet gehoord

Aan de vele argumenten van publicist en ex-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali tegen het multiculturalisme, heeft zij nu ook de aanslagen door de Noorse massamoordenaar Anders Breivik toegevoegd.

Hirsi Ali sprak gisteren in Berlijn, waar zij een ereprijs van het Axel Springer-krantenconcern in ontvangst nam. In haar toespraak zei ze: „Breivik schrijft in zijn manifest niet dat het moslims waren die hem tot zijn daden brachten, zoals vaak wordt gezegd. Wie de moeite neemt zijn 1.500 pagina’s tellende manifest te lezen, ontdekt dat hij dacht geen andere keus te hebben. Hij nam zijn toevlucht tot geweld omdat het hem niet lukte door de politieke correctheid heen te breken.”

Op 22 juli vorig jaar vermoordde Breivik 77 mensen. Acht kwamen om bij een bomaanslag in Oslo; 69 schoot hij dood op een politiek jeugdkamp op het eiland Utøya.

Hirsi Ali verweet in haar speech de niet nader benoemde „advocaten van het stilzwijgen” dat zij jihadisme en neonazisme in de hand werken door misstanden in moslimgemeenschappen niet te benoemen. „In landen die problemen met de integratie van islamitische minderheden wel hebben aangekaart, zoals Denemarken en Nederland, is het niet tot geweld gekomen”, zei ze na afloop. „Je moet het onderwerp uit de doofpot halen, anders gaat het gevaarlijk broeien onder de oppervlakte. Dat is in Noorwegen gebeurd.”

Sinds 2006 woont Hirsi Ali in de VS, waar ze werkt voor de conservatieve denktank het American Enterprise Institute. Ze werd gisteren in Berlijn geëerd om haar strijd voor vrijheid en de rechten van islamitische vrouwen. Aan de Axel-Springer-Ehrenpreis is een geldprijs van 25.000 euro verbonden. Hirsi Ali was voor de ceremonie overgekomen met haar man, de historicus Niall Ferguson.

Hirsi Ali vindt de integratie en de radicalisering van moslims nog steeds grote problemen in Europa. In plaats van aan de onderdrukking van islamitische vrouwen wijdde ze haar toespraak geheel aan de multiculturalisten die met hun omzichtige benadering van deze misstanden radicalisering in haar ogen juist bevorderen.

Ze bedoelde daarmee niet, zei ze na afloop, dat ze ook begrip heeft voor Breiviks daad. „Het gaat mij om het motief dat hij had. Die motivatie moet je serieus nemen, juist om nieuwe Anders Breiviks te voorkomen. Ook Bin Laden en Al-Qaedaheeft men lang niet serieus genomen omdat hun redeneringen waanzinnig leken.”