Griekse formatie mislukt - Syriza wil geen coalitie vormen

De leider van de Socialistische Pasok, Evangelos Venizelas, na de persconferentie waarin hij bekend maakte dat de formatiepoging is mislukt. Foto Reuters / John Kolesidis

De derde formatiepoging in Griekenland, onder leiding van Evangelos Venizelos, is mislukt. Alexis Tsipras, leider van de radicale linkse partij Syriza, verklaarde niet te willen deelnemen aan een coalitie met de Nieuwe Democraten en de socialistische Pasok, die te streng zouden willen bezuinigen.

Venizelos informeert president Papoulias morgen over het mislukken van de formatie. Gisteren nog leek het erop dat de formatiepoging mogelijk tot een goed einde zou komen, toen de leider van de Griekse Linkse Democrate aangaf bereid te zijn een brede coalitie aan te gaan.

Maar vanmorgen legde de partij de eis op tafel dat het radicaal-linkse Syriza mee zou moeten doen aan een coalitie. Die partij weigert deel te nemen aan een coalitie die zich committeert aan de internationale bezuinigingsafspraken.

‘Periode van instabiliteit’

De laatste kans om een regering te vormen is nu in handen van de Griekse president Karolos Papoulias, die de komende dagen nog een laatste formatiepoging kan doen. De kans dat dat lukt is echter klein. Er zullen dan in juni nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning zal de komende periode spannend zijn:

“Als er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, betekent dat instabiliteit. En volgens de laatste peilingen zal Syriza groeien. Er zal een periode aanbreken waarin bezuinigingen en hervormingen stilliggen. Bij de afgelopen verkiezingen stemde het volk vooral uit woede. Nu zullen Griekse burgers echt moeten kiezen, over wat ze wél willen in plaats van wat ze niet willen. Willen ze niet streng bezuinigen of willen ze in de euro blijven en de consequenties aanvaarden?”

Noodzaak bezuinigingen

Gisteren bleek dat de werkloosheid in Griekenland is gestegen naar 21,7 procent. Het bruto binnenlands product is ongeveer eenvijfde lager dan vijf jaar geleden. Ondertussen is het belang om te bezuinigen groot. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei vandaag dat Griekenland de euro moet verlaten als het zich niet houdt aan de afspraken die zijn gemaakt over de financiële noodhulp met de landen uit de monetaire unie:

“Ik heb veel respect voor de Griekse democratie en het Griekse parlement. Maar ik moet de andere zestien nationale parlementen van de eurozone ook respecteren, die het plan hebben goedgekeurd om Griekenland te redden.”

Volgens Marloes de Koning zijn er een heleboel vraagtekens over wat de kiezer zal doen:

“Het blijkt dat een meerderheid van de Grieken, 70 procent, in de euro wil blijven. Maar er is geen enkel geloof dat de manier waarop het nu gaat tot iets positiefs leidt. Politici zijn er tot nu toe niet in geslaagd om uit te leggen waar het allemaal toe dient, om een goede toekomstvisie voor te leggen. Dat zullen ze nu moeten doen onder moeilijke omstandigheden - het is een politiek moeilijke boodschap. Het is nu afwachten hoe volwassen kiezers zijn. Zullen ze kiezen voor valse beloftes, of voor de harde boodschap die realistisch is.”