Gerbrandy zorgt voor opschudding in Brazilië

De meest bekende Nederlander in Brazilië is dezer dagen de Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Het nieuws dat het Europarlement Gerbrandy niet als vertegenwoordiger stuurt naar de VN-klimaat-conferentie volgende maand in Brazilië, Rio+20, heeft tot zorgen geleid. Eerder al hadden Angela Merkel, David Cameron en Barack Obama aangegeven niet van de partij te zijn. En nu zal dus ook het Europarlement afwezig zijn.

Wat vooral tot opschudding heeft geleid, is de reden voor de afzegging. Aanvankelijk zou er vanuit Brussel een complete delegatie van het Europarlement gaan naar de milieutop in Rio de Janeiro. Maar al snel bleek dat een te dure trip te worden in tijden van crisis in Europa. Een alarmerend gebrek aan hotelkamers in de zwoele strandstad heeft namelijk de prijzen ongekend opgedreven.

Gerbrandy zou vervolgens in zijn eentje gaan. Maar daar is vanwege onder meer de hotelkosten nu ook van afgezien. Ter illustratie: in tophotels als Copacabana Palace of het Fasano variëren de dagprijzen tussen de 470 euro en 2800 euro.

Voor de conferentie, die over ruim een maand begint, worden 50.000 mensen verwacht. Alleen zijn er slechts 31.594 kamers beschikbaar in de stad. Een deel daarvan is bovendien al bezet door toeristen. Het gebrek aan kamers heeft, zo schrijft het Braziliaanse weekblad Veja, inmiddels geleid tot een heuse oorlog om onderdak onder diplomaten, delegaties en andere bezoekers van de conferentie.

Een van de winnaars is, volgens Veja, de Belg Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Voor hem is er een presidentiële suite gereserveerd, eentje van de in totaal 30 in de miljoenenstad. Zo’n 70 conferentiegangers zijn op jacht naar een presidentiële suite. Op zijn Braziliaans worden er daarom ook senior en junior suites bij elkaar gevoegd, om ze groter te maken. Zodat de meest vermaarde gasten alsnog, zij het geïmproviseerd, kunnen beschikken over hun presidentiële suite, zo verklapte Alexandre Sampaio, voorzitter van de Braziliaanse Federatie van hotels.

De situatie is zorgelijk omdat de Rio de Janeiro de komende jaren het ene na het andere evenement ontvangt en organiseert. Volgend jaar zijn er bijvoorbeeld de katholieke wereld jongerendagen, waarbij ook de paus aanwezig zal zijn, en de finale van de Confederatie Cup. In 2014 volgt de finale van het WK voetbal en andere wedstrijden en in 2016 is de stad gastheer van de Olympische Spelen.

Toen Rio de Janeiro de Olympische Spelen kreeg toegewezen, had burgermeester Eduardo Paes beloofd dat er zeker 10.000 hotelkamers bij zouden komen. Dat was in 2009, inmiddels al weer 2,5 jaar geleden. Veel is er op dat vlak nog niet gebeurd.

Omdat de nood zo hoog is, worden nu hotels geboekt in omringende steden, soms op 1,5 uur tot 2 uur afstand van Rio de Janeiro. Petrópolis en Angra do Reis zijn daar voorbeelden van.
Een andere noodgreep is de oproep aan inwoners van de stad om hun deuren te openen voor de groene conferentiegangers. Oftewel: verhuur een kamer of een appartement. De gemeente opent binnenkort een speciale site waar mensen zich kunnen registreren.
In de hoofdstad Brasília hebben leden van de senaat, een soort van Braziliaanse Eerste Kamer, gisteren besloten de burgermeester van Rio de Janeiro tot de orde te roepen. Hun boodschap aan Paes: grijp in zodat er een einde komt aan die prijsstijgingen van hotelkamers.