Geen hoger bod op aandelen KPN

América Móvil gaat het bod op KPN niet ophogen. Dat heeft topman van het Mexicaanse telecombedrijf Carlos García-Moreno vrijdag tegen Het Financieele Dagblad gezegd.

KPN liet eerder deze week weten dat het bod van de Mexicanen, 8 euro per aandeel, te laag was. KPN is van mening dat het bod de waarde van een aandeel KPN „substantieel onderwaardeert”.

Moreno legt de kritiek van KPN vooralsnog naast zich neer: „Ik snap niet hoe een premie op de huidige koers een onderwaardering kan zijn. In mijn taal kan dat niet”, zegt de topman in de krant. Maandag voor het bod van de Mexicanen sloot het aandeel KPN op 6,48 euro.

América Móvil, het telecombedrijf van miljardair Carlos Slim, wil eigenaar worden van 28 procent van de aandelen van KPN. Nu hebben de Mexicanen al een belang van 4,8 procent in het Nederlandse bedrijf, wat neerkomt op 68 miljoen aandelen. De Mexicanen blijven met hun bod bewust onder de dertig procent: als América Movil meer dan 29 procent van de aandelen in handen zou krijgen, zou het telecombedrijf wettelijk verplicht zijn een bod te doen op alle aandelen.

KPN laat vrijdag weten dat de mededeling van América Movíl het bod niet te verhogen niets verandert aan het eerder uitgedragen standpunt. Het telecombedrijf noemt het bod opnieuw „veel te laag” en laat weten alle strategische opties te bekijken.

Donderdag werd bekend dat de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley een belang van 10 procent in KPN heeft genomen, nog voor het bod door América Movíl. Volgens bronnen van het FD rondom KPN heeft de bank geen netto positie in KPN en dus ook geen stemrecht. Andere bronnen lieten eerder weten dat het hier niet om een strategisch belang gaat om de biedingsstrijd rond KPN te beïnvloeden.

KPN heeft de concurrenten van Morgan Stanley, JP Morgan en Goldman Sachs, als financiële adviseurs in de arm genomen.

De marge op het aandeel KPN ten opzichte van het bod van América Móvil is de afgelopen dagen verder geslonken. Vanmiddag rond het middaguur stond de koers van het aandeel KPN op 7,75 euro. Maar de beurswaarde van KPN is in een jaar tijd met ongeveer 40 procent gekelderd. Het bedrijf moet fors bezuinigen. Voor 2013 gaat het voormalig staatsbedrijf ongeveer 5.000 banen schrappen.