Frankrijk: medeaanstichter van Europees debat Geld moet rollen, maar de spaarpot is overal leeg

In deze crisis domineert niet de economische theorie, maar de harde werkelijkheid het debat. Alle politici in Europa weten dat het budget op orde moet zijn, maar de strenge bezuinigingen dreigen veel kapot te maken.

Door zijn verkiezingsbelofte om het Europees stabiliteitsakkoord open te breken met maatregelen om de groei te stimuleren is de nieuwe Franse president François Hollande een van de medeaanstichters van de hele discussie bezuinigingen versus groei. Hollande wordt pas dinsdag officieel geïnstalleerd als de opvolger van Nicolas Sarkozy, en op zijn eerste werkdag trekt hij ’s avonds al naar Berlijn voor een gesprek met bondskanselier Angela Merkel. Deze week had hij ontmoetingen met Herman van Rompuy en Jean-Claude Juncker.

De bondskanselier zette eerder de deur op een kier voor het opnemen van groeimaatregelen in het Europees akkoord, maar gaf na de verkiezingszege van Hollande afgelopen zondag te verstaan dat er van een wijziging van het akkoord geen sprake kan zijn. Een van de woordvoerders van Hollande zei gisteravond dat als Merkel wil dat het op een krachtmeting aankomt, dat dan maar zo is.

De Franse socialisten zien in de zege van Hollande, maar ook in de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen, het signaal van Europese kiezers dat ze hun buik vol hebben van alleen maar bezuinigingen. Hollande is niet tégen bezuinigingen, hij wil ze alleen minder hard en dus langzamer doorvoeren. Zo streeft hij in eigen land naar een begrotingsevenwicht tegen 2017, in plaats van het door Sarkozy vooropgestelde 2015. Hollande is wel tegen het opnemen van de zogenaamde ‘gouden regel’ hierover in de grondwet, omdat hij meent dat in uitzonderlijke tijden een begrotingstekort eenmalig mogelijk moet blijven.

Het is bijna traditioneel dat iedere nieuwe Franse president zijn eigen stempel probeert te drukken op de Frans-Duitse betrekkingen. Ook de tandem ‘Merkozy’ kwam pas langzaam op gang, en erg hartelijk zijn de relaties nooit geweest. Aart-Jan de Geus, voormalig Nederlands minister van Sociale Zaken, riep in een opinieartikel in de krant Le Monde de Fransen op om het nieuwe duo ‘Merlande’ wat tijd te gunnen. Maar Hollande wil het voortouw nemen. Als hij erin slaagt stimuleringsmaatregelen voor de groei in het akkoord op te nemen, spreken alvast de Fransen straks misschien over ‘Homer’.