Exit poll

Als interim-voorzitter van Componisten 96, de belangenvereniging van en voor componisten, is het natuurlijk belangrijk dat ik hier bij ben. Ik vond het een erg interessante lezing, met goede sprekers.” Maarten van Norden is componist en woonde de bijeenkomst Componisten anno 2013 bij, georganiseerd door het Muziek Centrum Nederland (MCN). De lezingen zijn bedoeld om componisten van hedendaags-klassieke muziek op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen in hun werkveld.

Het nieuws dat hem vooral verraste is de verzelfstandiging van muziekdocumentatiecentrum Domenus. „Donemus heeft zo’n belangrijke collectie hedendaagse muziek, ik geloof bijna 600.000 partituren die absoluut niet verloren mogen gaan. Het is daarom goed dat ze ook zonder MCN kunnen blijven voortbestaan.”

De rijksbezuinigingen waardoor het MCN gedwongen wordt te stoppen vindt hij uiterst kwalijk. „Ik ben heel erg teleurgesteld in alle politieke partijen. Niet één keer heeft een van hen het gehad over het belang van kunst voor de maatschappij.” Wel denkt hij dat de bezuinigingen ook een positieve uitwerking hebben gehad. „Iedereen in de cultuurwereld was ineens weer alert. Dat was ook hard nodig. Er is nu nieuw leven in het cultuurveld geblazen en het is aan ons om dat in stand te houden.

Florine van der Does

    • Florine van der Does