Excuses Romney voor pesten als tiener

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is in verlegenheid gebracht door een bericht in The Washington Post over pesterijen die hij uitvoerde als middelbare scholier. Klasgenoten die destijds golden als homoseksueel, zouden tot Romneys slachtoffers hebben behoord.

Op basis van ooggetuigenverslagen van vijf voormalige klasgenoten van Romney beschrijft The Washington Post diens gedrag als tiener op de prestigieuze Cranbook School in Michigan in 1965. De toen 18-jarige Romney zou met anderen een jongen tegen de grond hebben gedrukt en diens haar hebben afgeknipt. De jongen, die zijn haar blond had geverfd, zou hebben gehuild van angst.

Romneys medewerkers vrezen voor een agressief, homofoob imago van de kandidaat. Juist deze week sprak president Barack Obama zich uit voor het homohuwelijk. Onder de Amerikaanse bevolking neemt de steun voor homo-emancipatie toe. Extra pijnlijk voor Romney is dat juist de conservatieve Washington Post met het gedetailleerde verhaal kwam.

Al enkele uren na publicatie van het artikel regelde Romneys campagnestaf een live-interview op een radiozender van Fox News. Romney zei: „Ik deed mee aan veel grappen en streken op de middelbare school, en sommige daarvan gingen misschien te ver. Daarvoor bied ik mijn excuses aan.” Maar Romney zei zich het afknippen van het haar van de schoolgenoot niet te herinneren. „Ik geloof zeker niet dat ik dacht dat die knaap homoseksueel was”.

Conservatieve commentatoren vinden dat de discussie afleidt van thema’s als de economie.