Duitsland: niet op de pof leven

Bondskanselier Angela Merkel blijft ondanks de dramatische financiële situatie in de Zuid-Europese schuldenlanden vasthouden aan de mede door Duitsland uitgezette koers van bezuinigingen en consolidatie om de schuldencrisis te bestrijden. Economische groei proberen te bewerkstelligen door „leven op de pof” en het maken van nieuwe schulden wijst ze af. „Precies dat zou ons terugvoeren naar de oorsprong van de crisis”, zei Merkel gistermiddag in de Bondsdag. „Groei krijgen we alleen door structurele hervormingen af te dwingen.” Merkels partij, de CDU/CSU, en haar liberale coalitiegenoot FDP steunen deze aanpak. De oppositie in het Duitse parlement wijst het faliekant af. Er moeten „aparte conjunctuurprogramma’s” komen om de Duitse en Europese economie aan te jagen, aldus de sociaal-democratische SPD. „Het Stabiliteitspact moet door een groeicomponent worden aangevuld”, zei de fractieleider van de Groenen, Jürgen Trittin. Merkel zet nu nog hard in op bezuinigingen, maar ze weet dat ze hierover later compromissen zal moeten sluiten met de nieuwe Franse president François Hollande. De Duitse kiezer is zeer gevoelig voor concessies die Duitsland geld kunnen kosten. Merkels ogenschijnlijk harde aanpak wordt door de bevolking gewaardeerd. Zondag zijn er belangrijke verkiezingen in de grote deelstaat Noordrijn-Westfalen. Die zijn een test voor het Europese crisismanagement van de bondskanselier. Nu zwakte tonen, kan zondag voor haar partij negatieve electorale gevolgen hebben.

Joost van der Vaart