Droog Brood sterk in onderdrukt wreed zijn

Dat wordt oorlog, door Droog Brood. Gezien: 10/5 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 7/6 en volgend seizoen. Inl.: droogbrood.nl

De beste scènes in het nieuwe programma van Droog Brood gaan over vriendschap – misschien beter gezegd: over vermeende vriendschap, want er gaat onder die schijnbaar alledaagse dialoogjes heel wat schuil. En de humor zit dan in de mate waarin de twee personages de onderliggende wreedheid weten te onderdrukken. Of juist niet. Ook in hun vorige vijf programma’s waren de absurdisten Bas Hoeflaak en Peter van de Witte op hun best als ze zulke samenspraakjes speelden.

Maar in Dat wordt oorlog, geregisseerd door Gijs de Lange, lijkt de lat ook regelmatig iets lager te liggen. Sommige scènetjes komen zo te zien niet voort uit een idee, maar uit een raar stemmetje of een mallotig gebaar. Alsof ze in het bijzijn van het publiek trachten te testen hoe langdradig er iets kan worden uitgesmeerd zonder een sturende gedachte. Met alleen hun spelerstalent, dat weliswaar tot veel vermakelijks in staat is maar niet kan verhelen als iets niets is.

Mooi is de sketch met de man aan wie wordt gevraagd zijn leven in een metafoor samen te vatten, maar die alles letterlijk neemt. En twee vriendinnen die hun eigen voorkeur quasi-onverschillig inslikken als het om een vakantiebestemming gaat. Dat zijn scènes om te onthouden.