Dick Advocaat voor een jaar naar PSV

Advocaat keert na veertien jaar weer terug bij PSV. Eerst leidt hij nog het Russische team op het EK.

Eindhoven. PSV stelt Dick Advocaat voor één seizoen aan als nieuwe hoofdcoach. Daarmee keert de trainer terug in Eindhoven, waar hij eerder werkzaam was in de periode 1995-1998. Advocaat (64) komt over van de Russische voetbalbond, waarvoor hij als bondscoach nog actief zal zijn op het komende EK in Polen en Oekraïne. Per 1 juli treedt hij in dienst.

Advocaat volgt bij PSV de in maart ontslagen Fred Rutten op. Interim-trainer Phillip Cocu gaf eerder al aan niet beschikbaar te zijn als nieuwe hoofdcoach. Hij wil eerst ervaring opdoen bij de jeugd. De komst van Advocaat naar PSV was al uitgelekt.

PSV was maanden op zoek naar een gelouterde coach die de grandeur terug kan brengen in Eindhoven. PSV werd in 2008 voor het laatst kampioen van Nederland. Volgend jaar bestaat de club honderd jaar.

„PSV wilde graag een toptrainer aantrekken en Dick Advocaat was enthousiast over PSV”, aldus technisch manager Marcel Brands.

Het was lang onduidelijk of de 64-jarige Advocaat nog een club zou willen trainen. In april werd ‘De Kleine Generaal’ in de Russische media in verband gebracht met Dinamo Moskou. Advocaat was in gesprek met de Russische voetbalbond over een mogelijke contractverlenging, maar maakte 30 april bekend dat hij niet doorgaat als bondscoach.

Met PSV won Dick Advocaat eerder een landskampioenschap (1997), de KNVB-beker (1996) en tweemaal de Johan Cruijff-schaal (1996, 1997). Na zijn periode bij PSV werkte hij voor Glasgow Rangers, het Nederlands elftal, Borussia Mönchengladbach, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, Zenit St. Petersburg, België, AZ en tot op heden voor Rusland. NRC