Dick Advocaat, voor de korte én lange termijn

Dick Advocaat is vanaf 1 juli hoofdtrainer van PSV. De Eindhovense club verwacht van de 64-jarige coach succes in het jubileumjaar 2013. Of de landstitel of plaatsing voor de Champions League.

Het voetbalseizoen van PSV is door een combinatie van factoren mislukt. Een coach zonder vertrouwen, een elftal zonder leider en een zwakke defensie zorgden ervoor dat de Philips Sport Vereniging opnieuw de Champions League misliep.

Met de aanstelling van de internationaal ervaren hoofdtrainer Dick Advocaat (64), de terugkeer van routinier Mark van Bommel (35) en het aantrekken van de Deense verdediger Mathias Jørgensen (22) hoopt de leiding op sportief succes tijdens het honderdjarig bestaan in 2013.

Het collectieve falen in het afgelopen seizoen was een flinke streep door de rekening van saneerder Tiny Sanders. De algemeen directeur van PSV koesterde lang de hoop dat plaatsing voor de Champions League de Brabantse club zowel in financieel als sportief opzicht een flinke impuls zou geven. Maar PSV is opnieuw veroordeeld tot het spelen in de weinig aantrekkelijke Europa League. Met Advocaat en Van Bommel als leider in het veld hoopt PSV hogerop te komen.

De clubleiding stelde een jaar geleden nog dat de spelersgroep „passie en beleving” ontbeerde. Het afgelopen seizoen faalde PSV zowel binnen als buiten de lijnen door een gebrek aan ervaring en tactisch vernuft. Na Ruttens ontslag bleek snel dat interim-trainer Phillip Cocu niet klaar was voor het grote werk en dat de jonge international Strootman het elftal nog niet bij de hand kan nemen.

De clubleiding wil met de aanstelling van Advocaat en Van Bommel twee dingen bewerkstelligen: succes op de korte én de lange termijn. Van de huidige bondscoach van Rusland – hij vertrekt daar na het EK – wordt verlangd dat zijn eenjarige verbintenis leidt tot het eerste kampioenschap sinds 2008 of tot minimaal kwalificatie voor de voorronde van de Champions League.

Daarnaast moet Advocaat mentor worden van de trainers Cocu en Ernest Faber. Cocu neemt volgend seizoen de A1 van PSV onder zijn hoede, maar wordt net als Faber ook bij het eerste elftal betrokken.

Advocaat begon zijn trainerscarrière in 1984 als assistent van Rinus Michels bij het Nederlands elftal. De trainer van amateurclub DSVP Pijnacker solliciteerde zelf bij de KNVB en wist de toenmalige bondscoach van Oranje te overtuigen van zijn kwaliteiten.

‘De Generaal’ zou altijd het grote voorbeeld blijven voor Advocaat, die later de bijnaam ‘De Kleine Generaal’ opgespeld kreeg. Advocaat koesterde de woorden van Michels die ooit tegen hem zei: „Je bent één van de weinige coaches in de wereld die een wedstrijd kunnen lezen.”

Advocaat stond als bondscoach van Oranje (in de perioden 1992-1995 en 2002-2004) jarenlang in de schijnwerpers, maar kon de successen van Europees- en vicewereldkampioen Michels niet evenaren. Advocaat werd bekritiseerd om zijn behoudende tactiek en werd door de media door het slijk gehaald.

Na het EK van 2004 zette de in Nederland verguisde Advocaat zijn loopbaan voort in het buitenland. Als coach van achtereenvolgens Zuid-Korea, Zenit Sint-Petersburg en Rusland verwierf hij internationale faam. Hij won prijzen, verdiende miljoenen euro’s, maar voelde zich niet te groot om in 2009 als crisismanager van AZ terug te keren naar Nederland.

Van routinier Van Bommel, die naar verwachting maandag een contract tekent bij zijn oude werkgever in Eindhoven, wordt verwacht dat hij het verlengstuk van Advocaat op het veld wordt. Naast hem moet Strootman zich in alle rust kunnen ontwikkelen tot een nieuwe leider, zal Wijnaldum veel slimmer moeten leren spelen en zal de verdediging achter Van Bommel de taken beter moeten uitvoeren. De international van AC Milan heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij voor zichzelf ook een toekomst als trainer ziet weggelegd.

PSV kiest met het tweetal voor mensen met een succesvol verleden bij de club. Advocaat was van begin 1995 tot medio 1998 trainer in Eindhoven. Van Bommel speelde van 1999 tot 2005 bij PSV.

Algemeen directeur Sanders wil niets liever dan dat bij PSV de grandeur terugkeert die er onder Guus Hiddink was. Hij begon in 2002 aan een tweede tijdperk bij PSV en behaalde mede door de terugkeer van de toenmalige international Cocu tal van successen – een blauwdruk voor Advocaat en Van Bommel op de korte termijn.

    • Koen Greven