De boksende herenkapper die met zijn krachten smeet

cor eversteijn, 7 maart 1983, dag van gevecht tegen cliff gilpin in de eemhal in ahoy rotterdam, , scan via art lab, 21.9.2011

Cor Eversteijn, op de linkerfoto als charismatische dandy. Op de rechterfoto aan het eind van zijn carrière als legendarische bokser.

Een echte vechter. Net als zijn vader Bram Eversteijn weet hij in 1970 Nederlands kampioen te worden. Maar dan zakt hij af, raakt aan de drugs, drank en krijgt twijfels. In 1978 weet hij een comeback te maken, wordt opnieuw Nederlands kampioen en zelfs kampioen bij de profs. Na een zware knock-out in 1983 wordt hij verbannen uit de ring. Maar hij blijft trainen, wordt marathonrenner en parachutespringer. In de herfst van 1983 krijgen zijn twijfels weer de overhand en verdrinkt hij zichzelf in de drank.

Tegelijk ook een echte dandy. Cor is een herenkapper, met een eigen zaak in Rotterdam. Met lange, golvende, gouden haren, mooi geschoren baard en stoere zonnebril is hij een stoere dandy. In 1970 is hij dancingkampioen. Zijn jeugdliefde wordt zijn vrouw, samen krijgen ze een dochter, en scheiden weer. In de herfst van 1983 is hij gebroken en vereenzaamd als zijn vrienden hem verdronken in de drank in zijn bed aantreffen.

Fotograaf Carel van Hees raakte eind jaren 70 bevriend met Cor Eversteijn en na zijn overlijden besluit Van Hees een fotoboek over zijn leven te maken. Door archiefbeelden met familiealbumfoto’s en eigen beeldmateriaal te combineren weet hij het hele leven van Cor te reconstrueren. Die van de dandy en die van de bokser. Een ode aan een, zo beschrijft de tekst in het fotoboek, ‘tragische held die smeet met zijn krachten en vocht met zijn zwakheden’.

De stichting Dutch Doc Photo Foundation heeft de prijs Dutch Doc Award in het leven geroepen om Nederlandse documentairefotografie te stimuleren. De tentoonstelling Dutch Doc Award 2012 is van 11 mei tot 10 juni te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. De winnaar zal op 6 juni bekend worden gemaakt. Deze week staat op de In beeld in nrc.next het werk van de zes genomineerden.