Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Controversiële cover van Time in aanloop naar moederdag

Kan het of kan het niet? De meningen zijn verdeeld, de reacties heftig. Maar of Time Magazine de plank nou heeft misgeslagen of niet, de cover van een moeder die haar drie jaar oude peuter borstvoeding geeft, heeft in ieder geval een flinke portie aandacht opgeleverd.

Ter gelegenheid van moederdag aanstaande zondag, besloot het Amerikaanse weekblad om een verhaal te brengen over “toegewijd moederschap”. Dat is een opvoedkundige stroming uit 1992, bedacht door Dr. Bill Sears. De kernpunten: moeders moeten hun kind tot late leeftijd borstvoeding geven, hun kind zoveel mogelijk op hun lichaam dragen in bijvoorbeeld een draagdoek, en met hun kind in hetzelfde bed slapen.

“Attachment parenting” kent jubelende voor- en felle tegenstanders, maar dat is niet de reden dat het nummer van Time zoveel aandacht trok. Het was vooral de coverfoto die het hem deed, met daarop een 26-jarige, mooie blonde moeder en haar driejarige kind dat op een krukje staat en aan haar borst zuigt. Het bijschrift: Are you mom enough?

De meningen varieerde - van ‘onschuldig’ tot ‘smakeloos’ tot ‘shockerend’. En er zijn mensen die denken dat dat juist het doel was van de cover: aandacht krijgen. Dat is Time in elk geval gelukt:

Twitter avatar Alyssa_Milano Alyssa Milano .@Time, no! You missed the mark! You’re supposed to be making it easier for breastfeeding moms. Your cover is exploitive & extreme.
Twitter avatar bfliesnlillies bfliesnlillies This is crazy - Shocking Time cover shows mother, 26, breastfeeding son, almost four http://t.co/0uSuTwQC
Twitter avatar amanda330 Amanda The Time Magazine cover is inappropriate, in my opinion, for so many different reasons…
Twitter avatar jobiegirl6 jobiegirl6 The thing about that Time magazine cover is that four year old boy is going to regret it later.
Twitter avatar EvieN Evie Nagy Amazing Time Magazine cover, but sorry about that picture being on the internet for the rest of your life, kid.

Ook in het tijdschrift staan foto’s van moeders die hun peuters of kleuters borstvoeding geven. De fotograaf, Martin Schoeller, zegt erover tegen Time:

“Als je denkt aan borstvoeding, denk je aan moeders die hun kind vasthouden, maar dat was onmogelijk met deze oudere kinderen. Ik vond het leuk om de kinderen rechtop te laten staan, om te onderstrepen dat dit een ongebruikelijke situatie is.”

Kijk hier een filmpje waarin de schrijver van het verhaal over ‘toegewijd moederschap’, Kate Pickert, aan het woord komt:

Tiet zat

De onderliggende vraag van de controverse is natuurlijk: is het normaal dat kinderen borstvoeding krijgen als ze al een paar jaar oud zijn? De bedenkers van de Nederlandse campagne Tiet Zat vinden van wel. Zij vinden dat het tot late leeftijd borstvoeding geven geaccepteerd zou moeten worden: