‘CDA moet niet zwijgen over PVV’

De kandidaat-lijsttrekkers van het CDA moeten de mislukte samenwerking met de PVV niet langer „doodzwijgen”. De partij legt zich opnieuw vast aan „de ketenen van zelfbeperking”.

Dat zeggen partijprominenten Rien Fraanje en Leonard Geluk vandaag in een opiniestuk in deze krant. „De afgelopen twee jaar waren een traumatische periode voor het CDA; de pijn van de dingen die toen zijn gezegd en gedaan gaat niet weg door ze te negeren”, aldus Fraanje en Geluk.

Fraanje en Geluk waren beiden lid van het Strategisch Beraad, de commissie die de nieuwe partijlijn heeft opgesteld en waar alle zes de kandidaten zich nu aan binden. Geluk is naast onderwijsbestuurder ook lid van de commissie die het volgende verkiezingsprogramma gaat schrijven. Ook kandidaat-lijsttrekker Mona Keijzer, wethouder in Purmerend, zat in het Strategisch Beraad.

De twee CDA’ers noemen de keuze voor samenwerking met de PVV een „vergissing”. De kandidaat-lijsttrekkers hoeven het daar niet mee eens te zijn, vinden ze, maar „het probleem is dat die verschillen van mening nu onbesproken blijven en dat daarmee ook geen begin kan worden gemaakt met toenadering.”

Kandidaat-lijsttrekker en demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker zei deze week dat hij de toekomst van het CDA niet wilde laten „vertroebelen” door de PVV-geschiedenis. Geen van de zes kandidaat-lijsttrekkers stemde tijdens het partijcongres in oktober 2010 tegen samenwerking met de PVV. Kandidaat-lijsttrekker Marcel Wintels onthield zich van stemmen.

Gisteren werd de gedoogconstructie besproken tijdens een debat in het programma Pauw & Witteman. Alleen Mona Keijzer verklaarde de PVV niet op voorhand uit te sluiten. Bij het lijsttrekkersdebat woensdag in Groningen kwamen daarover vragen uit het publiek. Toen weigerde de gespreksleider die aan de kandidaten voor te leggen.