Kandidaat-lijsttrekkers CDA: geen nieuwe samenwerking met PVV

Screenshot Pauw & Witteman

Bijna alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA willen na de verkiezingen niet meer in zee met de PVV. Op de Purmerendse wethouder Mona Keijzer na zijn de kandidaten hierover unaniem, zo bleek gisteravond tijdens een debat in het programma Pauw & Witteman.

Voornamelijk Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter), Liesbeth Spies (minister) en Henk Bleker (staatssecretaris) lieten merken zeer teleurgesteld te zijn in de PVV na de mislukte onderhandelingen in het Catshuis.

Kandidaat-lijsttrekker Wintels opperde het standpunt dat het CDA weer gezien moet worden als een “fatsoenlijke middenpartij”, waarna Van Haersma Buma, Spies en Bleker tegen hem keerde. Volgens Bleker is er binnen de partij hard aan “duidelijke CDA-punten’ gewerkt.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Regeringspartij CDA kiest deze maand voor het eerst in de geschiedenis van de partij een nieuwe leider. Tot nu toe wees de partijtop altijd een nieuwe leider aan.

In de eerste stemronde, die deze week begon, komen in ieder geval vijf verkiezingsdebatten. Half mei begint de tweede ronde met de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben gekregen. CDA’ers mogen per brief of telefoon stemmen. Op 1 juni wordt dan de leider bekend.