Brussel is zeer somber over de Nederlandse economie

EU Commissioner for the Economy Olli Rehn addresses the media on the spring economic forecast at the European Commission headquarters in Brussels, Friday May 11, 2012. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Amsterdam. - De Nederlandse economie zal dit jaar sterker krimpen en volgend jaar minder herstellen dan eerder door het Centraal Planbureau werd voorzien. Het begrotingstekort loopt bij ongewijzigd beleid op tot 4,6 procent volgend jaar. De eurozone als geheel maakt in 2012 een recessie door, met een gemiddelde krimp van 0,3 procent, hoewel daar grote verschillen achter schuil gaan.

Dit staat in de economische prognoses van de Europese Commissie die vanmiddag zijn gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie met 0,9 procent krimpt in 2012 en met slechts 0,7 procent groeit in 2013. Het CPB ging in maart dit jaar nog uit van een krimp met driekwart procent over 2012, en een herstel met 1,25 procent in 2013. Beide prognoses nemen de effecten nog niet mee van de bezuinigingen die twee weken geleden in het zogenoemde ‘wandelgangenakkoord’ zijn overeengekomen. Die moeten het begrotingstekort terugbrengen tot 3 procent van het bruto binnenlands product volgend jaar, maar zullen de economische groei vrijwel zeker extra drukken. De Brusselse prognose dat het begrotingstekort anders stijgt tot 4,6 procent in 2013, komt overeen met een inmiddels aangepaste raming van het CPB.

De Nederlandse economie is – zelfs vóór de nieuwe bezuinigingsronde – na achtereenvolgens Griekenland, Portugal, Spanje en Italië de slechtst presenterende van de eurozone dit jaar. De Duitse economie groeit met 0,7 procent, en versnelt volgend jaar naar een groei van 1,7 procent. Het Duitse begrotingstekort blijft kleiner dan 1 procent.

De verslechterde vooruitzichten voor de landen van de eurozone hebben inmiddels voedsel gegeven aan speculaties dat de Europese Commissie de teugels voor de begrotingsdiscipline van de grootste probleemlanden iets zal laten vieren. Voor Spanje wordt een begrotingstekort van 6,4 procent geraamd dit jaar, en 6,3 procent volgend jaar, bij een economische krimp van tegen de 2 procent.

In het nieuws:pagina 4 en 5