Boek en plaatje pluggen bij flipperende Matthijs

De Golden Earring bestaat 50 jaar en mocht in De Wereld Draait Door de nieuwe cd Tits ’n Ass aanprijzen. „Barry, je ziet er verdomd strak uit”, zei Matthijs van Nieuwkerk tegen de achter een zonnebril verstopte zanger Hay (63). Even daarvoor besprak sportcollega Tom Egbers zijn nieuwe boek over de Engelse muzikant Rory Storm. „Een schitterend boek”, zei Van Nieuwkerk. En rapper Fresku mocht ook een plaat pluggen.

DWDD is steeds meer een combinatie van de muzikale fruitmand en een stamtafel voor zelfbevlekkende journalisten. De keuze van een presentator voor tv-programma Zomergasten werd maandag gehypet als ging het om de exclusieve aankondiging van een Nobelprijswinnaar. Woensdag mochten twee eigen medewerkers prijzen in ontvangst nemen van een jury van collega’s. Lik je mij, dan lik ik jou.

Spraakmakende gasten lijken steeds minder te porren voor een flipperkastconversatie met Van Nieuwkerk. Ze wijken opvallend vaak uit naar een later tijdstip in een rustiger programma. DWDD verliest aan journalistieke relevantie. De vaste medewerker en beroepsmopperaar Jan Mulder kan heel geinig hysterisch verontwaardigd doen, maar hoeveel jaren blijft zo’n act grappig?

Van Nieuwkerk werd gisteravond pijnlijk terechtgewezen door zijn eigen tafelheer, cabaretier Theo Maassen. Die had met groeiende ergernis gadegeslagen hoe Hero Brinkman namens de Onafhankelijke Burgerpartij drie nieuwe nietszeggende kandidaten mocht presenteren voor de Tweede Kamer. De Harderwijkse sociologe Esra Visser, een van de drie, zei desgevraagd dat ze zeer geschikt is voor het parlement. Ze had „genoeg gezien” en „genoeg met mensen geleefd”. Ze had „er zin in” en vond dat ze „er voor moest gaan”. „Duidelijk”, concludeerde Van Nieuwkerk tevreden.

„Vond je dat echt duidelijk”, foeterde Maassen. Zin hebben is toch geen reden om in de politiek te gaan, zei Maassen. „Competentie lijkt me nog veel belangrijker.” Van Nieuwkerk was toen al op weg naar het volgende rubriekje.

Pauw & Witteman hadden bij de VARA de gehele zendtijd ingeruimd voor een debat tussen de zes titanen die strijden om het leiderschap van het CDA. Zes doodsaaie mensen in hun zondagse goed – op Liesbeth Spies na die zich met een neplederen zwart jasje had verkleed als taxichauffeur – wisten in een uur geen enkel interessante opmerking te maken. Petje af.

Bij gebrek aan inhoud discussieerden de kijkers op Twitter over de vraag of Paul Witteman achter het katheder nu wel of niet op een kratje stond om de indruk te wekken dat hij bijna net zo groot was als de anderen. Ik denk het wel. De wijsheid van de dag kwam van Sybrand van Haersma Buma. Op de vraag waarom het CDA onmisbaar is, antwoordde hij: „Zonder het CDA zou er geen Koefnoen zijn.”

    • Marcel Haenen