Bierestafette

In mijn studententijd had ik een bijbaantje in de Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude. Ik zat achterin colonne 1b. Daar stond onder andere de krattenwasmachine, een huizenhoog apparaat waarin de kratten die terugkwamen van de klant werden gereinigd voor hergebruik. Een van de vervelendste dingen voor de brouwerij was de gewoonte van sommige mensen om hun kratje te personaliseren. Ze hadden een paar letters van het woord Heineken ingekleurd met een zwarte stift zodat iedereen kon zien dat dit het kratje was van Hein, Ineke, Ken of Henk.

Aan die kroeggein moest ik denken toen ik dat groene petje zag. Van de beroemde reclameslogan ‘Heerlijk, helder, Heineken’ waren paar letters ingekleurd zodat er stond: ‘Eerlijk, helder, Henk.’

Zou spindoctor Jack de Vries dat hebben bedacht? ‘Kom op, Henk, dit is echt geniaal. Zo linken we je aan ons beroemdste exportproduct. Out of the box denken, Henk, daar gaat het om. En als ik Heineken zeg, wat zeg jij dan? Precies, goudgele pretcylinders, zo’n Chinees met z’n blonde kuif, zo’n lekkere schuimende jongen. Daar zegt toch niemand nee tegen, ja toch niet dan? En zeg maar eens dat je er zelf geen pap van lust, lekkere zuipschuit van me.’

Het schijnt dat Van Haersma Buma campagne voert onder de leus ‘Vakmanschap is meesterschap’ en dat Liesbeth Spies zo’n strak geil oranje Bavariajurkje voor zichzelf heeft besteld. De CDA-lijsttrekkersverkiezing zal worden beslecht door middel van een ouderwetse bierestafette. Zo deden we dat in mijn studententijd ook.

Intussen stond Henk Bleker met dat potsierlijke petje op heel serieus te verklaren dat hij vond dat CDA’ers niet moesten worden afgerekend op hun PVV-verleden. Hij trok er een pijnlijk gezicht bij alsof hij het over een oorlogsverleden had. Hijzelf had de PVV altijd al onbetrouwbaar gevonden en had daarom als partijvoorzitter alles uit de kast gehaald om de gedoogconstructie erdoor te drukken, omdat dat hem een kabinetspost opleverde die hij nadrukkelijk niet ambieerde, maar daar wilde hij niet op worden afgerekend, hij was trots op de samenwerking, maar hij zal het woord PVV niet meer in de mond nemen. Zo kennen we Henk: eerlijk en helder.