Beroep om lage straf hooligans op foto's

De politierechter veroordeelde Feyenoord-hooligans tot fors lagere straffen dan geëist, omdat foto’s van de relschoppers op billboards zijn gepubliceerd.

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de straffen die deze week zijn opgelegd aan de bestormers van het Maasgebouw bij stadion De Kuip. Volgens de rechter is hier geen wettelijke basis voor.

De laatste zes verdachten van de rellen bij het Maasgebouw verschenen dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam. Het OM had tegen een aantal verdachten maandenlange celstraffen geëist, maar de rechter veroordeelde hen tot een stadionverbod, een gebiedsverbod en werkstraffen van 100 tot 180 uur. De rechtbank volgde het verweer van advocate Nathalie Flikkenschild, die stelde dat er geen Nederlandse wetgeving bestaat waarin wordt beschreven in welke gevallen justitie mag overgaan tot publicatie van foto’s. Volgens Europese regelgeving moet dit „bij wet voorzien” zijn.

Rotterdam begon in april met het tonen van foto’s van overvallers op schermen en wil „zeker gebruik blijven maken van dit opsporingsmiddel”, aldus een woordvoerder van het OM. Het OM gaat in appèl tegen de opgelegde straffen en wil uitspraak van het gerechtshof over gebruik van beelden van verdachten in de media. „In andere gevallen leidt publicatie van foto’s níét tot strafvermindering”, aldus het OM. „Opsporing Verzocht bestaat ook al dertig jaar.” NRC