Amsterdam: voorrang huurhuis voor pedoseksueel die behandeling wil

Veroordeelde Amsterdamse pedoseksuelen moeten met voorrang een huurwoning krijgen als zij extra toezicht of behandeling accepteren na hun gevangenisstraf.

Amsterdam. Dit staat in een plan dat het Amsterdamse college van B en W deze week wil voorleggen aan de gemeenteraad. Het plan bevat uit een groot aantal maatregelen waarmee de gemeente seksueel misbruik wil voorkomen. De gemeente Amsterdam richt zich daarbij ook op pedofielen die nog geen strafbaar feit begingen. Het college wil er 75.000 euro voor uittrekken. „Vanwege maatschappelijke onrust” kan het „voor bepaalde veroordeelde pedoseksuelen wenselijk zijn hen langer te volgen”, vindt het college. Maar omdat dit niet zomaar kan, biedt het college in ruil hiervoor met voorrang een huis aan.

Het college wil ook slachtoffers van pedoseksuelen hulp bieden als zíj willen verhuizen. Nu kan een pedoseksueel na zijn straf terugkeren in zijn oude buurt. Dat leidde eerder tot veel ophef in Utrecht en Amsterdam. „Ondanks het feit dat voor slachtoffers een verhuizing ingrijpend is” vindt de gemeente dit nu „de best haalbare oplossing”. De burgemeester kan ook gebiedsverboden opleggen, als tijdelijke oplossing en adempauze waarin naar een oplossing kan worden gezocht.

De gemeente richt zich in het plan ook op pedofielen die nog geen strafbaar feit hebben begaan. Nu al stuurt de politie waarschuwingsbrieven naar gebruikers van pedoseksuele chatrooms. Familieleden van de pedofiel worden ingelicht en er wordt hulp aangeboden. In het onderzoek rond crècheleider Robert M. zijn naar 23 pedofielen brieven gestuurd. Eén pedofiel bleek een adoptieprocedure te hebben lopen. Die is stopgezet.

Het Amsterdamse college wil verder bijdragen aan landelijke projecten tegen kindermisbruik. Er gaat bijvoorbeeld 15.000 euro naar de telefonische hulplijn voor pedoseksuelen Stopitnow. Verder overweegt het bestuur 30.000 euro te besteden aan een groep vrijwilligers die een sociaal vangnet moeten vormen rond een pedoseksueel. Uit onderzoek is gebleken dat pedoseksuelen met een goed sociaal vangnet minder snel terugvallen in strafbaar gedrag. NRC