10 procent hbo-docenten zegt ‘genade-zesje’ uit te delen

Tien procent van de docenten in het hoger onderwijs zegt wel eens onterecht een voldoende uitgedeeld te hebben, onder druk van het management. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onder vijfhonderd docenten.

Bijna een kwart van deze docenten geeft aan dat ze onder druk gezet zijn om een voldoende te geven, waarvan de helft hiervoor is gezwicht, zo meldt de NOS vanochtend.

Naast de druk van hogerhand zijn er studenten die niet voldoen, maar “na 7 jaar studeren toch eens een diploma moeten krijgen”. Ouders en studenten zelf proberen de docenten daarnaast te beïnvloeden en de docenten willen dan van “het gedoe” af zijn.

De helft van de docenten zegt daarnaast dat er te weinig tijd is voor een goede beoordeling van het werk. Driekwart geeft aan geen tijd te hebben om de vakkennis op peil te houden. In het hbo ligt de nadruk volgens tweederde van de docenten op het afleveren van diploma’s waardoor de kwaliteit van het onderwijs steeds meer in het gedrang raakt.

Diploma-rellen teisteren imago hbo-instellingen

Het Nederlandse hoger onderwijs ligt sinds afgelopen jaar onder vuur door diverse diploma-rellen. Stenden Hogeschool in Leeuwarden bleek in maart honderden diploma’s ten onrechte te hebben uitgereikt. Eerder was er de InHolland-kwestie en de ondermaatse exameneisen waarop Windesheim in Zwolle journalistiekdiploma’s uitdeelde. Onlangs kwam na een rel over vermeende diplomafraude de Hogeschool van Amsterdam opnieuw in het nieuws vanwege een onderzoek naar gerommel met cijferlijsten.