Zware explosies in regimebolwerk Syrië - ‘veertig doden’, 170 gewonden’

De beschadigde legertruck die gisteren door een bermbom werd getroffen in Deraa, enkele seconden nadat het deel van het konvooi met VN-waarnemers was gepasseerd. Foto AP / Muzaffar Salman

In het zuiden van Damascus zijn vanochtend bij twee zware explosies veertig doden gevallen. De Syrische staatsnieuwsdienst maakt melding van nog eens 170 die gewonden zijn gevallen bij de “terreuraanslagen”.

Persbureau AP meldt dat er dikke pluimen zwarte rook opstijgen in het door Bashar al-Assads troepen gecontroleerde gebied. Ondanks de ferme greep die zij hebben op het regeringscentrum vinden er de laatste tijd steeds vaker raketaanvallen plaats op konvooien en materieel. De staatstelevisie bericht over verkoolde lichamen die in verwoeste, verbrande en smeulende voertuigen zijn gezien.

In meerdere van de voertuigen zouden menselijke resten zijn gefilmd. De staatsomroep maakt verder melding van ten minste één bus die omver zou zijn geblazen en een grote krater in een weg. De Syrische regering zegt dat “terroristen” verantwoordelijk zijn voor de doden. Er zouden onder hen veel burgers zijn.

Gisteren raakten meerdere regeringssoldaten gewond toen een bermbom afging in Deraa terwijl zij VN-waarnemers escorteerden. De belangrijkste gewapende verzetsgroep in Syrië, het Vrije Syrische Leger, zei de aanvallen tegen de troepen van Assad te willen hervatten. Een wapenstilstand kan niet aanvaard worden als de regeringstroepen het bestand blijven schenden, aldus de strijdmacht.

Beelden die vanochtend zouden zijn gemaakt in de Syrische hoofdstad:

    • Jules Seegers