Zakenbank koopt belang in KPN

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft een belang van iets meer dan 10 procent in KPN opgebouwd. De aankoop vond al afgelopen vrijdag plaats, op 4 mei, drie dagen vóór het telecomconcern werd belaagd door het Mexicaanse bedrijf América Móvil. Dat kondigde afgelopen dinsdag een bod aan op 28 procent van de aandelen KPN.

Het belang van 10,01 procent in KPN van Morgan Stanley werd pas vanochtend in het openbare register van toezichthouder AFM bekendgemaakt. Beleggers die met een aandelenbelang in een beursgenoteerd bedrijf door een bepaalde kritische grens heen schieten (5 procent, 10 procent, 15 procent, etc), moeten dat volgens de wet meteen bekendmaken. Volgens een woordvoerder van de AFM komt het vaker voor dat een melding pas een paar dagen na de transactiedatum op de website verschijnt. Hij kon niet zeggen waarom dat ook in dit geval is gebeurd.

Een woordvoerder van KPN kan geen commentaar geven op de nieuwe grootaandeelhouder. Het telecombedrijf heeft in reactie op het ongevraagde bod van América Móvil twee andere zakenbanken als adviseur ingehuurd, Goldman Sachs en JP Morgan. KPN heeft het voorgenomen bod van de Mexicanen van 8 euro per aandeel als te laag bestempeld.

Volgens een bron die anoniem wil blijven, heeft de opbouw van het belang van Morgan Stanley in KPN niets te maken met het bod van América Móvil. Een bankier uit Londen zegt dat het niet om een strategisch belang gaat om de biedingsstrijd rond KPN te beïnvloeden. Morgan Stanley, dat zelf niet wil reageren, zou afgelopen vrijdag toevallig met haar gebundelde handelsposities voor klanten door de 10-procentsgrens heen zijn geschoten.

Hoe dan ook heeft de zakenbank op deze posities inmiddels een flinke winst kunnen boeken. De koers van het aandeel KPN liep sinds afgelopen vrijdag met ruim 18 procent op tot 7,68 euro.

América Móvil was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie.