Wolfenstein 3D bestaat twintig jaar. Nu ook online nazi’s neerknallen

Een generatie is er mee opgegroeid: het neerknallen van Wehrmachtsoldaten, SS’ers, Duitse Herdershonden en Adolf Hitler himself. In het computerspel Wolfenstein 3D welteverstaan. Het spel, dat destijds als revolutionair werd gezien, bestaat twintig jaar. Om dat te vieren is Wolfenstein 3D nu ook online te spelen.

Een generatie is er mee opgegroeid: het neerknallen van Wehrmachtsoldaten, SS’ers, Duitse Herdershonden en Adolf Hitler himself. In het computerspel Wolfenstein 3D welteverstaan. Het spel, dat destijds als revolutionair werd gezien, bestaat twintig jaar. Om dat te vieren is Wolfenstein 3D nu ook online te spelen.

Wolfenstein 3D wordt wel gezien als de ‘grootvader van de first-person shooters‘. Het spel van Id Software was in 1992 vooral revolutionair omdat het door de ogen van de hoofdrolspeler werd gespeeld. Daarnaast zag het schietspel er voor die tijd grafisch bijzonder goed uit.

Wolfenstein 3D, dat op MS-DOS draaide, was ook misselijkmakend. Niet eens per se door de bloederige taferelen - en bloederig was het spel - maar vooral door het eindeloze dwalen door de doolhoven met talloze nazi-symbolen aan de muur. Als je niet claustrofobisch was aangelegd, werd je het wel door Wolfenstein 3D.

In het spel moet William B.J. Blazkowicz, een geallieerde spion, zien te ontsnappen uit het kasteel Wolfenstein. Op zijn weg moet hij heel wat nazi’s doden met ten slotte de uitschakeling van gevangenisbewaker Hans Grosse:

Francisco van Jole schreef in 1994 in De Volkskrant over het spel:

Het computerspel Wolfenstein 3D is zo ongelooflijk ‘fout’ dat het weer leuk wordt. Het begint al bij de start van het spel. Uit de geluidsboxen schalt een naargeestig computerdeuntje. Het blijkt een muzak-versie van het Horst Wessel-lied te zijn, het partijlied van de nazi’s. Wolfenstein is echter om heel andere redenen gevaarlijk. Het verwerpelijk ogende spel is uitermate verslavend. Weliswaar is het twee jaar na verschijnen inmiddels in kracht achterhaald door opvolger Doom, maar het ‘verhaal’ van Wolfenstein behoort nog steeds tot de beste die ooit tot computerspel zijn verheven. Ook al is er geen echt verhaal. Wolfenstein wordt namelijk gedragen door een paranoïde makende omgeving die de speler uiteindelijk op de rand van zijn stoel brengt.

Wolfenstein 3D kreeg flink wat vervolgen, waaronder een ware kerstversie. Sinds 2009 is er ook versie voor de iPhone, die tijdelijk gratis te downloaden is.

Voor het twintigjarig bestaan van het spel is een video gemaakt waarin John Carmack, de bedenker en programmeur van het spel, vertelt over de ontwikkeling van het spel:

Speel hier de browserversie van Wolfenstein 3D.

    • David Haakman