Winstsprong voor verzekeraar Aegon

Aegon verraste beleggers vanochtend met beter dan verwachte resultaten. Financieel directeur Jan Nooitgedagt: „Onze nieuwe strategie levert resultaat op”.

Aegon heeft in de eerste maanden van dit jaar goede zaken gedaan. De levensverzekeraar verkocht in het eerste kwartaal flink meer financiële producten en zag de winst sterk toenemen. Die kwam met 521 miljoen euro 59 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Aegon, dat ruim tweederde van zijn winst in de Verenigde Staten behaalt, profiteert vooral van hogere beleggingsresultaten. Beleggingen in speculatieve hedgefondsen, private equity en derivaten werden bijna een kwart miljard euro meer waard en zijn de belangrijkste verklaring voor de winstgroei.

Beleggers reageerden vanochtend positief verrast op de cijfers. Aegon was de grootste stijger op het Damrak. Rond het middaguur noteerde het aandeel Aegon 7 procent hoger op 3,54 euro op een licht lagere beurs.

Financieel directeur Jan Nooitgedagt: „Onze nieuwe strategie levert resultaat op.” De levensverzekeraar probeert minder afhankelijk te worden van beleggingsresultaten en streeft ernaar een groter en vaster deel van de winst te behalen via commissies. Nooitgedagt: „We hebben destijds, vóór de crisis, te veel risico gelopen. We hebben vorig jaar grote wijzigingen in onze bedrijven doorgevoerd in het kader van onze strategie. Dat zie je ook terug in de afboekingen, die zijn in de laatste vier jaar niet zo laag geweest als nu. Daarnaast hebben klanten tegen de trend in aanzienlijk meer kapitaal aan ons toevertrouwd, met name op het terrein van pensioenen.”

Aegon kreeg in 2008 noodhulp van de Nederlandse overheid. De verzekeraar heeft die staatssteun inmiddels volledig terugbetaald (met rente) en zal binnenkort voor het eerst sinds vier jaar weer dividend uitkeren. „Daar zien we naar uit”, zei bestuursvoorzitter Alex Wynaendts vanochtend in een schriftelijke toelichting.

Tegelijkertijd werkt Aegon net als andere financiële instellingen aan een verbetering van de gezondheid. De balansverhoudingen verbeterden en zijn nu al bijna op het niveau dat eind dit jaar bereikt moet zijn, zoals afgesproken is met de Europese Commissie.