Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Weer poging Kamer tot overname ProRail, VVD wil spoorbedrijf opdoeken’

ProRail besteedt spooronderhoud ook weer uit, zoals hier aan Volkerrail, bij het vernieuwen van het spoor tussen Zaandam en Hoorn. Foto Flickr / Jos van Zetten

De Tweede Kamer maakt zich opnieuw hard voor het overhevelen van ProRail-taken naar de overheid. Een meerderheid in de Kamer wil dat het ministerie meer over de spoorbeheerder te zeggen heeft. De VVD wil ProRail zelfs helemaal opdoeken, schrijft De Telegraaf vanochtend.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is het zat dat het bij ProRail “een rommeltje” blijft. Na de spoorchaos door het winterweer, de ongepaste salarisverhoging van de directie en het treinongeval vorige maand is de maat vol. Volgens hem heeft het bedrijf nu uitgebreid de tijd gekregen om zich te bewijzen. Hij wil dat ProRail bij Rijkswaterstaat wordt ondergebracht.

Anderhalf jaar geleden wilde een meerderheid in de Tweede Kamer ook al dat de overheid meer zeggenschap kreeg over de spoorbeheerder nadat het spoorverkeer ernstig ontregeld raakte door een brand in een verkeersleidingspost in Utrecht.

Behalve de VVD pleiten de ChristenUnie, D66, SP en de PvdD al langer over het afschaffen van Prorail. Voor het CDA en de PvdA gaat dat te ver. Zij willen liever dat het bedrijf gedeeltelijk wordt ingelijfd.