Vervolging Karremans naderbij

De vervolging van voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans lijkt nabij. Zeventien jaar na de val van de enclave Srebrenica kunnen Nederlandse militairen die daar namens de VN de Bosnische moslimbevolking moesten beschermen, voor de rechter ter verantwoording worden geroepen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft zich door een reflectiekamer laten adviseren over de haalbaarheid en wenselijkheid van strafvervolging. Gisteren berichtte de NOS dat het advies positief is. Het OM geeft geen toelichting.

Advocaat Liesbeth Zegveld, die twee jaar geleden namens nabestaanden aangifte deed tegen Karremans en twee collega’s wegens medeplichtigheid aan de volkenmoord, bevestigt dat de externe adviescommissie pleit voor vervolging. „Het is nu een politieke beslissing of die er komt, maar het zal voor het OM lastig zijn om de reflectiekamer te passeren.”

Luitenant-kolonel Thom Karremans was in 1995 commandant van Dutchbat III, het Nederlandse VN-bataljon dat niet ingreep toen Bosnische Serviërs onder leiding van Ratko Mladic duizenden mannen en jongens wegvoerden en vermoordden. Vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen die door Nederlandse militairen van het Dutchbatterrein werden weggestuurd.

Na dat vonnis vroeg het OM in Arnhem advies van een reflectiekamer om te bepalen of strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke militairen opportuun was. Sinds 2011 kunnen parketten van het OM bij gevoelige kwesties op deze manier advies van juristen en andere deskundigen inwinnen. Hun aanbevelingen blijven in principe geheim.

Het onderzoek richt zich op Karremans, zijn plaatsvervanger Rob Franken en adjudant personeelszaken Berend Oosterveen. Tegen de verantwoordelijke minister van Defensie, Joris Voorhoeven, en de bevelhebber van de landmacht, Hans Couzy, is geen aangifte gedaan. „Maar als ik het OM was, zou ik het wel breder trekken”, zegt Liesbeth Zegveld.

Zegveld verwacht binnen enkele weken een beslissing van het OM in Arnhem.