Vervoersbedrijf Syntus in geldproblemen door buslijnen Veluwe

Vervoersbedrijf Syntus verkeert in grote financiële problemen. Het bedrijf, dat in handen is van NS en het Franse vervoersbedrijf Keolis, sloot 2011 af met vijf miljoen euro verlies. Voor buslijnen in de Veluwe zijn verkeerde berekeningen gemaakt, waardoor ze verlieslijdend zijn.

Syntus verzorgt het bus- en treinvervoer in de provincies Gelderland en Overijssel. In 2010 kreeg Syntus van de provincie de buslijnen na aanbesteding. „Naar ons idee waren de financiële aannames realistisch”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. „Maar tijdens het rijden bleken die toch te optimistisch.”

Volgens de NOS is er vanaf juni geen geld meer en is de vervoerder dan voor het voortbestaan afhankelijk van aandeelhouders. Syntus wil dat niet bevestigen. Het wil alleen kwijt dat de reiziger niets zal merken van de problemen. De provincie Gelderland wil niet bijspringen. Een woordvoerder: „Op dit moment zien wij geen aanleiding om contracten te veranderen”.

Vervoersbedrijven kwamen de afgelopen jaren vaker in financiële problemen. Veolia, Connexxion en Arriva maar ook nieuwkomers hebben een verbeten gevecht gevoerd om de ov-markt. In sommige regio’s is bewust onder de kostprijs ingeschreven. In Limburg moest Veolia de provincie in 2009 extra geld vragen om faillissement te voorkomen. Ook Connexxion maakte de laatste jaren nauwelijks winst. Bij de aanbestedingen was verlaging van de overheidssubsidie een belangrijk doel, waardoor de winstmarges voor de vervoerder klein zijn. Syntus raakte onlangs het spoor in de Achterhoek kwijt. Vanaf eind 2012 neemt Arriva het beheer daarvan over. Syntus heeft dan alleen nog Zutphen-Oldenzaal.