Vanaf juli lagere prijzen voor bellen en internetten in EU

Man belt met smartphone GSM op het plein voor het Europees Parlement in Brussel, 27 maart 2012. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met prijsverlagingen voor mobiel bellen in Europa. Ook zal er vanaf juli voor het eerst een maximumprijs gelden voor internetten in het buitenland. De komende twee jaar dalen de tarieven verder.

De plannen voor lagere prijzen voor mobiele telefonie voor landen in de Europese Unie zijn vorig jaar gepresenteerd door Eurocommissaris Kroes (Digitale Zaken). Het is de bedoeling dat de concurrentie onder providers toeneemt zodat de prijzen laag blijven. Reizigers worden nu nog vaak verrast met hoge telefoonrekeningen door roaming.

Wat worden de maximum prijzen?

  • Telefoongesprek: 29 cent per minuut exclusief btw
  • Gebeld worden: 8 cent per minuut
  • Sms’en: 9 cent
  • Internetten: 70 cent per megabyte

De komende twee jaar zullen de prijzen verder dalen. In juli 2013 kost een megabyte maximaal 45 cent. In juli 2014 mag bellen meximaal 19 cent per minuut kosten en sms’en 6 cent. Verder kunnen Europese burgers vanaf 1 juli 2014 hun eigen nummer behouden als zij in een ander EU-land een nieuw contract afsluiten. Nederlanders kunnen dan dus hun 06-nummer behouden. Voor reizen buiten de EU krijgt een klant vanaf 1 juli dit jaar voortaan een waarschuwing als de kosten voor het gebruik de 50 euro bereiken.