Van Gogh Museum koopt ‘cruciale’ Knotwilg - Vincent: mijn beste aquarel

Hij schreef erover in zijn brieven aan broer Theo. “Ik heb dien ouden kanjer van een knotwilg nog geattaqueerd en ik geloof dat dat de beste van de aquarellen geworden is.” En nu komt Knotwilg te hangen in ‘het Van Gogh’ te Amsterdam. “Cruciaal”, noemt het museum de aanschaf want over deze aquarel was de schilder het meest tevreden.

Hij schreef erover in zijn brieven aan broer Theo. “Ik heb dien ouden kanjer van een knotwilg nog geattaqueerd en ik geloof dat dat de beste van de aquarellen geworden is.” En nu komt Knotwilg te hangen in ‘het Van Gogh’ te Amsterdam. “Cruciaal”, noemt het museum de aanschaf want over deze aquarel was de schilder het meest tevreden.

Het Van Gogh Museum maakte geen aankoopprijs bekend, noch de vorige eigenaar. Duidelijk is wel dat de aanschaf niet had kunnen geschieden zonder de hulp van diverse fondsen en andere partijen. Knotwilg is door Vincent van Gogh gemaakt in zijn Haagse aquarelperiode in juli 1882. Hij was er zelf behoorlijk enthousiast over:

“Een somber landschap – dien dooden boom bij een stilstaand met kroos bedekten plas, in ’t verschiet een remise van de Rijnspoor waar spoorlijnen elkaar kruisen, zwarte berookte gebouwen – verder groene weilanden, een kolenweg en een lucht waar de wolken jagen, graauw met een enkel schitterend wit randje en een diepte van blaauw daar waar de wolken zich scheuren even.”- over Knotwilg in een brief aan broer Theo.

Belangrijk is de aquarel voor ‘het van Gogh’ omdat het museum nog geen enkele representatieve tekening in handen had uit de waterverfperiode van Vincent. Het werk toont een weggetje langs een sloot waaraan een knotwilg staat. In de achtergrond zijn de remisegebouwen van het station Rijnspoor goed zichtbaar. Op een van zijn vele tochten in de omgeving van zijn huis aan de Haagse Schenkstraat kwam Van Gogh deze plek tegen.