Van Gogh koopt ‘Knotwilg’ aan

‘Knotwilg’ van Vincent van Gogh

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft voor 1,5 miljoen euro de waterverftekening Knotwilg (1882) van Vincent van Gogh aangekocht. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het museum weer een werk van Van Gogh (1853-1890) aanschaft. Het museum kon de aankoop doen met hulp van de Vincent van Gogh Stichting, de BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt en haar Themafonds Prenten en Tekeningen, het VSBfonds en het Mondriaan Fonds. Van wie het werk is gekocht, maakt het museum niet bekend.

Directeur Axel Rüger acht het werk „een van de meest representatieve waterverftekeningen uit Van Goghs Haagse periode”. Tot nu toe had het museum daar geen voorbeeld van in de collectie. „Dat dit werk nu bij onze collectie hoort is fantastisch”, aldus Rüger.

Op Knotwilg is een weggetje langs een sloot te zien, waaraan een knotwilg staat. Op de achtergrond zijn de remisegebouwen van het station Rijnspoor zichtbaar. Van Gogh kwam de plek tegen op zijn tochten in de omgeving van zijn huis aan de Haagse Schenkstraat. Hij maakte het werk in Den Haag in juli 1882, in de tijd waarin hij voor het eerst meerdere grote en volwaardige aquarellen vervaardigde. Van al zijn waterverftekeningen was hij over deze zelf het meest tevreden. In een van zijn brieven aan zijn broer Theo, van 31 juli 1882, schreef hij: ‘Ik heb dien ouden kanjer van een knotwilg nog geattaqueerd en ik geloof dat dat de beste van de aquarellen geworden is.’

Van Gogh beschrijft de tekening uitvoerig in twee brieven, en gaat ook in op de sfeer die hij met het werk wilde oproepen. Hij schrijft: ‘Een somber landschap – dien dooden boom bij een stilstaand met kroos bedekten plas, in ’t verschiet een remise van de Rijnspoor waar spoorlijnen elkaar kruisen, zwarte berookte gebouwen – verder groene weilanden, een kolenweg en een lucht waar de wolken jagen, graauw met een enkel schitterend wit randje en een diepte van blaauw daar waar de wolken zich scheuren even.’

Tot en met 10 juli 2012 organiseert het Van Gogh Museum een speciale presentatie rondom deze aankoop.

    • Herien Wensink