Uitgelicht

Films

Gone Baby Gone. (Ben Affleck, 2007, VS). Regiedebuut van acteur Ben Affleck speelt zich af in een achterstandswijk in Boston, waar twee detectives (broer Casey Affleck en Michelle Monaghan) de ontvoering van een meisje onderzoeken, op verzoek van haar oom en tante. De behoefte om goed te doen blijkt destructiever dan gedacht. De film is even rijk aan atmosfeer als aan plot, en de moraal is verfrissend dubbelzinnig. Naar een roman van Dennis Lehane van wie eerder Mystic River – ook al in een grimmig Boston – werd verfilmd. Ook met Morgan Freeman en Ed Harris. Net5, 20.30-22.55u.

The Manchurian Candidate. (Jonathan Demme, 2004, VS). Remake van gelijknamige thriller uit 1962 over spionage, hersenspoeling en een politieke aanslag. De communisten als boosdoeners in het origineel zijn vervangen door schimmige zakenlieden. Sergeant Liev Schreiber keert als gedecoreerde held terug uit de Eerste Golfoorlog. De andere leden van zijn eenheid, onder leiding van kapitein Denzel Washington, kunnen zich eigenlijk niet herinneren op wat voor manier hij zijn onderscheiding verdiend heeft. Met mooie rol voor Meryl Streep. RTL7,20.30-23.05u.

Trois vies & une seule mort. Raoul Ruiz, 1996, F/P). De zwanenzang van Marcello Mastroianni is het niet, want hierna speelde hij nog in Voyage au début du monde. Maar ‘Drie levens en maar één sterfgeval’ is wel een waardig afscheid van de in 1996 overleden acteur. Mastroianni speelt een vierdubbelrol in een surrealistische raamvertelling van vier stadssprookjes. Mastroianni speelt achtereenvolgens een man die even sigaretten gaat halen en vervolgens twintig jaar lang verdwijnt, een zwervende professor, een geheimzinnige butler en een zakenman, in rollen die meer met elkaar verbonden blijken dan het oog doet voorkomen. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-23.00u.

Se7en. (David Fincher, 1995, VS). Originele thriller van de maker van Fight Club en The Social Network gaf destijds een aparte draai aan een scenario dat op het eerste gezicht vol lijkt te zitten met clichés: een oude rot als rechercheur wordt bijgestaan door een eigenwijze nieuweling, in de jacht op een seriemoordenaar die met zijn slachtoffers de klassieke zeven hoofdzonden afwerkt. Een thriller die zich afspeelt in een sombere en naamloze stad, waarin de moordenaar de slimste blijkt te zijn. Met Morgan Freeman, Brad Pitt en Gwyneth Paltrow. Veronica, 22.45-01.20u.

Informatief

Brieven boven water. Serie waarin Derk Bolt probeert een aantal eeuwenoude en nooit aangekomen brieven alsnog bij de nazaten van de geadresseerden te bezorgen. In deze aflevering een brief van Hendrick Meessen Vrooman. Zijn emigratie naar Amerika liep slecht af. Hij kwam in 1690 om bij een Franse aanval op zijn nederzetting. Ned.2, 20.25-21.05u.

Keuringsdienst van waarde. Sinds 1 januari is de legbatterij in heel Europa verboden verklaard. Keuringsdienst van waarde onderzoekt hoe de Europese eierfabrieken in zo’n korte termijn zijn omgeschakeld van legbatterijen naar een goede omgeving voor hun kippen. Ned.3, 20.25-21.00u.

Shakespeare in Italy. Deel twee (slot) van reisdocumentaire waarin historicus Francesco da Mosto Italiaanse steden bekijkt door de ogen van Shakespeare. Met acteur Ciaran Hinds bezoekt hij Venetië. In de Koopman van Venetië gebruikte Shakespeare het rechtsstelsel van de stad als ‘plot’. In Rome ontdekt Da Mosta dat Shakespeare in zijn grote tragedies Julius Caesar en Antonius en Cleopatra, politiek hete hangijzers uit zijn tijd verstopte om de Elizabethaanse censuur te ontlopen. Tot slot reist hij af naar Stromboli, het decor van The Tempest. BBC2, 22.00-23.00u.

Holland doc: Maori boy genius. De hele Maorigemeenschap in Nieuw-Zeeland ziet wonderkind Ngaa als redder van hun cultuur. Waneer Ngaa op zijn zestiende wordt toegelaten, springt de hele Maorigemeenschap bij om de opleiding te betalen van hun mogelijke toekomstige leider. Terwijl zijn vrienden thuis met gewone puberdingen bezig zijn, volgt Ngaa vakken als politieke filosofie en internationaal recht. Er wordt veel van hem verwacht, maar kan hij het ook allemaal waarmaken? In het kader van een themaweek over wonderkinderen. Ned.2, 22.55-23.55u.

My Neighbour, my killer. Documentaire van Anne Aghion. In 1994 werden honderdduizenden Rwandese Hutu’s opgezweept om de Tutsi-minderheid in hun land uit te roeien. Vaak vielen buren, vrienden of zelfs familieleden elkaar aan. Na de genocide stichtte Rwanda in 2001 de Gacaca’s: tribunalen waarbij burgers in openbare hoorzittingen recht spraken over de plaatselijke beschuldigden. De bedoeling was een proces in gang te zetten van nationale verzoening. Veroordeelde daders werden naar huis gestuurd. Ze moesten hun slachtoffers om vergiffenis vragen en hun leven naast elkaar opnieuw opnemen. Canvas, 23.30-00.50u.