theater

Marlies Heuer en Frans Meere in ‘Kleine Eyolf’
Marlies Heuer en Frans Meere in ‘Kleine Eyolf’ Foto Carli Hermès

Kleine Eyolf

Theatrale blufpoker is het, wat regisseur Susanne Kennedy laat zien in de voorstelling Kleine Eyolf. In haar radicale omwerking is het stuk van Ibsen enkel vorm, louter buitenkant. De zeven acteurs zijn marionetten, ze spelen als opwindbare ledenpoppen. De tekst is teruggesnoeid tot een tiental zinnen die voortdurend terugkomen, gezegd op demonstratieve toon. De acteurs staan stil; hun bewegingen zijn teruggebracht tot bijna rituele handelingen. Kennedy sluit af met zware effecten: rook, knallen, lichtflitsen en een groot kruis met tl-licht dat langzaam naar beneden komt. Maar die symboliek is nogal belegen, en spoort niet met de even tergende als spannende vormentaal van de rest van de voorstelling.

Inl.: nationaletoneel.nl

Koninginnenacht

Een vreemd allegaartje, dat is Koninginnenacht van Franz Wittenbrink bij het Nationale Toneel. Een geheel gezongen voorstelling met tien acteurs die nogal verschillen qua zangniveau, en 44 liedjes, variërend van carnavalskrakers tot hitparadestampers. Op de beste momenten gaan theatrale zeggingskracht en muzikale ontroering naadloos samen. Maar op de slechtste momenten doet de voorstelling denken aan The Voice of Holland. Wittenbrink scheert geestig over de oppervlakte van zijn onderwerp: de Nederlandse ziel. Maar hij diept de thematiek niet uit. Al zorgt de meerstemmige samenzang in het prachtige Maannacht (naar Schumanns Mondnacht) en het ijzingwekkende The cold song van Purcell tot slot wel voor kippenvel.

Inl.: nationaletoneel.nl

Duister hart

Acteur Josse De Pauw loopt achteloos over een plankier. Hij is scheepskapitein Marlow, die de Congostroom opvaart. Duister Hart heet de bewerking die De Pauw en Guy Cassiers maakten van de roman Heart of Darkness (1902) van Joseph Conrad. De achterwand van deze indrukwekkende solovoorstelling bestaat uit beweegbare panelen die, met hulp van videoprojecties, nu eens stromend water voorstellen, dan weer de wildernis van Congo en tot slot het duister waarin Marlow terechtkomt. Hij is op zoek naar Kurtz, die zich in de jungle heeft ontdaan van de westerse beschaving. Dankzij ingenieuze montage komt vanuit de panelen Kurtz te voorschijn. Hij is ook acteur De Pauw. Het „beschaafde” Westen en „duister” Afrika ontmoeten elkaar.

Inl.: toneelhuis.be

Op komst: Rightaboutnow

Festival in het MC Theater. Alle zalen, studio’s, foyer en restaurant van het MC Theater worden vijf dagen lang overgenomen door theatermakers, dansers, muzikanten en kunstenaars. Met onder anderen Alida Dors en Romana Vrede. Van 15/5 t/m 19/5.

Inl.: mconline.nl

Op komst: Onvoltooid verleden

Hugo Claus schreef het literaire tweeluik De geruchten en Onvoltooid verleden. In 2007 maakte Olympique Dramatique met Guy Cassiers een theaterbewerking van De geruchten. Nu maakt Olympique Dramatique met acteurs Jan Decleir en Tom Dewispelaere het vervolg. Te zien: 12/5 in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Inl.: ssba.nl