Syrië: 40 doden bij explosies in hoofdstad

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY People run carrying a burnt body at the site of an explosion in Damascus May 10, 2012. Dozens of people were killed or wounded in two "terrorist explosions" which struck a southern district of the Syrian capital Damascus on Thursday, state television said. REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TEMPLATE OUT REUTERS

Ten minste 40 mensen zijn vandaag gedood en 170 verwond bij twee zware explosies in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat meldt de Syrische staatstelevisie.

De explosies hadden plaats in een district waar een gebouw staat van de militaire inlichtingendienst, die betrokken is bij het neerslaan van de opstand tegen president Bashar al-Assad. De voorkant van het gebouw van het Palestijnse Filiaal Militaire Inlichtingen raakte licht beschadigd, aldus een inwoner van de stad. Het Palestijnse Filiaal is een van de meest gevreesde van de ruim twintig geheime diensten in Syrië.

Inwoners van Damascus zeiden dat de explosies bijna gelijktijdig plaatshadden in dezelfde wijk. De staatstelevisie toonde op de plek van een van de explosies een drie meter diepe krater in de weg en tientallen uiteengereten, verbrande en smeulende auto’s. In sommige wrakken waren verkoolde lichamen te zien.

Een man die naast de uitgebrande auto’s liep, zei: „Is dit vrijheid? Dit is het werk van de Saoedi’s”, een verwijzing naar de Golfstaat die wapens zou leveren aan de rebellen.

Het centrum van Damascus staat onder strikte controle van troepen die loyaal zijn aan president Assad, maar desalniettemin zijn er verschillende bomaanslagen geweest, waarbij de veiligheidsdiensten vaak het doelwit waren. De laatste grote explosie in de hoofdstad had plaats op 27 april, toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de buurt van veiligheidstroepen. Er vielen 9 doden en 26 gewonden.

De explosies van vandaag zijn niet opgeëist, maar een door Al-Qaeda geïnspireerde groep heeft de verantwoordelijkheid voor eerdere aanslagen genomen. Hierdoor neemt de vrees toe dat terreurgroepen gebruikmaken van de chaos en zich mengen in het Syrische conflict.

Het Syrische conflict begon in maart 2011 met massale protesten voor politieke hervormingen, en was aanvankelijk vreedzaam, maar de oppositie nam na verloop van tijd de wapens op en valt nu geregeld regeringstroepen aan. De regering probeert met veel geweld de oppositie tot staan te brengen, en zette militairen, tanks, sluipschutters en milities in. (AP, Reuters)