Strijders in Zuid-Jemen gedood bij luchtaanval

Bij een luchtaanval in het zuiden van Jemen zijn vandaag zeker vijf militanten om het leven gekomen. Volgens bewoners waren zij gelieerd aan Al-Qaeda en vochten ze al meer dan een jaar tegen het regeringsleger. De raketten zijn waarschijnlijk afgevuurd vanaf zee en sloegen in bij de stad Jaar. Vermoedelijk zijn enkele van de omgekomen militanten ervaren strijders. De regering kon dat niet direct bevestigen. De raketten zijn mogelijk afkomstig van de Amerikanen.

Met enige regelmaat vinden aanslagen plaats tegen militanten in het kustgebied Abyan bij de Golf van Aden. De strijders hebben massaprotesten opgezet tegen oud-president Ali Abdullah Saleh, die na 33 jaar regeren in februari aftrad. Het leger van Jemen, dat tijdens de opstanden is opgesplitst in twee facties, bestrijdt onder meer Al-Qaeda.

Al-Qaeda-op-de-Arabisch-Schiereiland, de tak van Al-Qaeda in Jemen, heeft zeker drie mislukte aanslagen proberen uit te voeren op Amerikaanse doelen. Desondanks vormt de groep in de ogen van Washington een groot gevaar. De VS lanceren regelmatig acties om verdachte leden te elimineren met drone- en raketaanvallen.

Stammenleiders in de delen van Jemen waar aanvallen op Al-Qaeda-verdachten plaatsvonden, zeggen dat er veel burgers bij de acties zijn omgekomen. (Reuters, AP)