Sterk eerste kwartaal voor Aegon

Het hoofdkantoor van verzekeraar Aegon in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Verzekeraar Aegon heeft in de eerste drie maanden van het jaar een sterk kwartaal gedraaid door groei van activiteiten, kostenbesparingen en gunstige financiële markten. Zowel de nettowinst als de verkoop steeg flink, blijkt uit de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers.

De netto-inkomsten stegen met 59 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder van 327 miljoen naar 521 miljoen euro, meldt persbureau Novum vanochtend. Het resultaat werd onder meer gestuwd door belastingbaten en door het laagste bedrag aan afboekingen in vier jaar, van 41 miljoen euro. De onderliggende winst voor belastingen steeg licht met drie procent naar 425 miljoen euro. Dat is inclusief een last van twaalf miljoen euro door ‘ongunstige sterftecijfers’ ten opzichte van een jaar eerder.

Onze economieredacteur Jeroen Wester zegt dat Aegon vooral profiteerde van beleggingen in hedgefondsen en private equity:

“Aegon is een levensverzekeraar, dat betekent dat de resultaten grotendeels bepaald worden door beleggingsresultaten. Dat zie je ook in eerste kwartaal terug. Aegon profiteerde vooral van beleggingen in speculatieve hedgefondsen en private equity. Daarop verbeterde het resultaat met bijna een kwart miljard euro. Ik weet niet wat er achter die beleggingen schuilgaat, er wordt nogal eufemistisch over gesproken in het persbericht. Maar het is wel een belangrijke verklaring waarom de winst zo verbeterd is.”

‘Grootste deel winst Aegon komt al jaren uit VS’

De omzet nam met een kwart toe op jaarbasis van 1,411 miljard naar 1,758 miljard euro. Aegon wist vijftig procent meer stortingen binnen te halen door meer pensioenverkopen in de Verenigde Staten en nieuwe vermogensbeheercontracten. De verkoop van ziektekosten- en ongevallenverzekeringen steeg met 23 procent, dankzij groei in de VS. “Aegon blijft vooral een in Nederland gevestigde Amerikaanse verzekeraar”, zegt Wester. “Al jaren komt tweederde tot driekwart van de winst uit de VS, terwijl de resultaten in Nederland afkalven.”

Alleen de verkopen van levensverzekeringen vielen tegen met een daling van elf procent. Een stijging in de VS kon de daling in Groot-Brittannië en Nederland niet voldoende compenseren. Aegon noemt de eigen kapitaalpositie “onverminderd sterk”. De kernkapitaalratio lag eind maart op 74,2 procent. Hiermee is de verzekeraar “op schema om eind 2012 boven de 75 procent uit te komen”.

Beleggers zijn positief verrast door de cijfers. Vanmorgen was het aandeel de grootste stijger op het Damrak.

    • Pim van den Dool