Spanje nationaliseert Bankia - ‘escalatie van bankencrisis in land’

Mensen op straat worden gereflecteerd in het hoofdkantoor van Bankia in Madrid. Foto Reuters / Paul Hanna

Spanje heeft Bankia, de noodlijdende vierde bank van het land, gedeeltelijk genationaliseerd. De stap werd verwacht omdat Bankia al langere tijd in grote problemen verkeert en de gehele Spaanse bankensector in gevaar dreigt te brengen.

Het ministerie van Economische Zaken maakte gisteravond laat bekend dat 4,5 miljard aan leningen van de overheid aan Bankia worden omgezet in aandelen. De stap betekent in feite een nationalisatie van de bank, omdat de Spaanse overheid nu 45 procent van Bankia in handen krijgt en daarmee de grootste aandeelhouder wordt. Het ministerie noemt de beslissing “een noodzakelijke eerste stap om de solvabiliteit van en de rust onder de schuldeisers te verzekeren en om de twijfels op de markten over de kapitaalnoden van de bank weg te nemen.”

Bankia leende al 4,5 miljard euro uit een speciaal herstructureringsfonds dat de Staat oprichtte voor de banken (FROB). Maar de bodem lijkt nog lang niet in zicht. Zelf zegt Bankia in totaal 31 miljard euro aan slechte leningen en problematische activa (bouwgrond en huizen) op de balans te hebben. Daarvoor heeft de bank voor circa 8 miljard aan buffers aangelegd.

‘Bankia al jaren de achilleshiel van Spaanse bankenstelsel’

De ingreep bij Bankia betekent een escalatie van de bankencrisis, die uitbrak toen eind 2007 de enorme zeepbel op de huizenmarkt begon leeg te lopen, schreef onze correspondent in Spanje Merijn de Waal deze week in NRC Handelsblad:

“Bankia is een fusie van zeven regionale spaarbanken, waaronder de hoofdstedelijke Caja Madrid en het Valenciaanse Bancaja. Sinds haar oprichting twee jaar terug geldt ze als de achilleshiel van het nationale bankenstelsel. Volgens de Spaanse centrale bank zit van de 182 miljard euro aan vastgoedproblemen waar de sector mee kampt ongeveer een zesde bij Bankia.”

De Spaanse regering maakt morgen naar verwachting meer maatregelen bekend die het bankensysteem in het land moeten versterken. Spanje kampt met een kwakkelende economie en een werkloosheidspercentage van 24,4 procent. Onder beleggers bestaat de vrees dat Spanje het volgende euroland is dat een reddingspakket van de EU nodig heeft.

De Europese beurzen reageerden vanochtend positief op het nieuws over de nationalisatie. De Madrilaanse IBEX-index stond om half tien ruim 1,5 procent in de plus. De rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, die gisteren tot boven de zes procent steeg, daalde vanochtend licht, maar stond nog altijd boven de zes procent.