‘Romney mishandelde homoseksuele jongen als middelbare scholier’

Romney gisteravond op een campagnebijeenkomst van de Republikeinse partij in Oklahoma. Foto AP / Sue Ogrocki

Mitt Romney, hoogstwaarschijnlijk de Republikeinse tegenstander van Obama bij de presidentsverkiezingen van november, zou in zijn tijd als middelbare scholier een op het oog homoseksuele jongen hebben mishandeld. Dat schrijft The Washington Post vandaag op basis van getuigenverklaringen.

Het incident zou zich in 1965 hebben afgespeeld op de prestigieuze Cranbrook School waar Romney onderwijs volgde. Romney zou boos zijn geworden toen hij de nieuwe scholier John Lauber zag, een jongen met lang en felblond haar. “He can’t look like that. That’s wrong. Just look at him”, zou Romney tegen een aantal vrienden hebben gezegd. De vermeende homoseksualiteit van de jongen zou voor Romney aanleiding zijn geweest hem een paar dagen later te mishandelen door onder meer in zijn haar te knippen. The Washington Post schrijft daarover op basis van een verklaring van Romney’s toenmalige goede vriend Matthew Friedemann:

“A few days later, Friedemann entered Stevens Hall off the school’s collegiate quad to find Romney marching out of his own room ahead of a prep school posse shouting about their plan to cut Lauber’s hair. Friedemann followed them to a nearby room where they came upon Lauber, tackled him and pinned him to the ground. As Lauber, his eyes filling with tears, screamed for help, Romney repeatedly clipped his hair with a pair of scissors.”

Romney zegt zich incident niet te kunnen herinneren

Volgens The Washington Post is bovenstaand verhaal van Friedemann door vijf toenmalige leerlingen onafhankelijk van elkaar verteld. Hoewel de meeste van hen Democraat zijn, zit er ook één Republikein tussen en verzekerden zij de krant stuk voor stuk dat zij eerlijk hebben verteld over hun herinneringen. Volgens Friedemann is Romney door de school niet gestraft wegens het incident.

Het verhaal in The Washington Post komt voor Romney op een pijnlijk moment omdat president Obama uitgerekend gisteravond zijn steun uitsprak voor het homohuwelijk. Romney wilde zelf tegenover The Washington Post niet reageren op het verhaal, maar de officiële woordvoerder zegt tegen de krant dat de Republikein zich het incident niet kan herinneren:

“Anyone who knows Mitt Romney knows that he doesn’t have a mean-spirited bone in his body. The stories of fifty years ago seem exaggerated and off base.”

‘Onthulling kan eigen leven gaan leiden in de campagne’

Volgens onze correspondent in Amerika Guus Valk is het moeilijk te zeggen of het verhaal zoals verteld in The Washington Post klopt, maar hij zegt dat dit soort onthullingen in de campagne een eigen leven kunnen gaan leiden:

“Onthullingen over het verleden van een kandidaat kunnen een grote rol gaan spelen in een campagne. Of ze dan helemaal waar zijn of niet maakt vaak niet zoveel uit, maar dit soort verhalen ontstaan ook niet zomaar. Romney heeft best een gematigd profiel op het gebied van homoseksualiteit en staat zeker niet bekend als een rabiate homohater. Deze publiciteit kan hij dus eigenlijk helemaal niet goed gebruiken.”

    • Pim van den Dool