Excuses Romney voor pesterij - ‘wist niet dat hij homoseksueel was’

Mitt Romney op campagne. Hij bood vandaag zijn excuses aan voor pesterijen op de middelbare school. Foto AP / Sue Ogrocki

Mitt Romney heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij als tiener op een prestigieuze kostschool een jongen heeft gepest die homoseksueel bleek te zijn. Dat pestverhaal bracht de The Washington Post eerder vandaag naar buiten. Romney zegt dat hij niet wist dat de jongen homoseksueel was.

Romney, hoogstwaarschijnlijk de Republikeinse tegenstander van president Barack Obama bij de presidentsverkiezingen van november, zou in 1965 op de prestigieuze Cranbrook School boos zijn geworden toen hij de nieuwe scholier John Lauber zag, een jongen met lang en felblond haar. The Washington Post schreef dat Romney tegen vriendjes zou hebben gezegd:

“He can’t look like that. That’s wrong. Just look at him.”

De vermeende homoseksualiteit van de jongen zou voor Romney aanleiding zijn geweest hem een paar dagen later te mishandelen door onder meer in zijn haar te knippen, aldus de bronnen van de krant.

Romney biedt excuses aan op Fox News Radio:

Romney biedt excuses aan, maar 'had geen weet van geaardheid'

Romney bood vandaag op de radiozender Fox News zijn excuses aan voor zijn gedrag, maar zei ook dat hij zich dit specifieke incident niet kan herinneren.

"Weet je, op school heb ik wel eens domme dingen gedaan. En als dat iemand pijn heeft gedaan, dan bied ik natuurlijk mijn excuses aan."

Romney zei verder dat hij geen weet had van de geaardheid van het slachtoffer.

"Ik heb echt niet geweten dat hij homoseksueel was. Daar dachten we in de jaren 60 helemaal niet aan."

Het slachtoffer kan het verhaal niet bevestigen of ontkennen. Hij stierf in 2004.

Excuses Romney 'damage control'

Het verhaal in The Washington Post komt voor Romney op een pijnlijk moment, omdat president Obama uitgerekend gisteravond zijn steun uitsprak voor het homohuwelijk.

De excuses van Romney moeten volgens NRC-correspondent Guus Valk dan ook worden gezien als damage control. Valk twittert:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney doet aan damage control en verontschuldigt zich voor pesterijen homoseksuele klasgenoot http://t.co/OP6tOaAl