Redmond O’Hanlon wint prijs Nipkow

„Ik heb iedere morgen in een gebed de Nederlandse belastingbetaler bedankt dat ik mee mocht”, zei de Britse bioloog en natuurhistorisch reisschrijver Redmond O’Hanlon een half jaar geleden, dankbaar dat de VPRO hem reisprogramma’s laat maken. Zijn serie O’Hanlons helden wordt bekroond met de Zilveren Nipkowschijf, zo maakte de jury van de televisieprijs gisteravond bekend.

„Geen betere en geestiger reisleider dan deze excentrieke en belezen Engelsman”, oordeelt de jury. „O’Hanlon weet op oude thema’s, zoals kannibalisme, een nieuw licht te werpen. En dat levert verrassend mooie televisie op. De ontdekte wereld is helemaal niet zo ontdekt, zo blijkt uit deze bijzondere reeks.”

In O’Hanlons helden reist de bioloog naar Gabon, Spitsbergen, het Amazonegebied en Mongolië in het voetspoor van negentiende-eeuwse ontdekkingsreizigers. Volgens Roel van Broekhoven, regisseur van de serie, is de reisschrijver ‘zo blij als een kind’ met de bekroning: „O’Hanlon liep te dansen door het café. Hij is sowieso blij met de erkenning die de tv-series hem geven. Om er meer van te genieten is hij zelfs naar Nederland verhuisd. Hij woont nu tegenover Artis. Zit hij weer bij de Chinees met twee groupies op leeftijd die hem hebben aangesproken op straat. Op Koninginnedag ging hij op een stoel voor de deur zitten om herkend te worden en verhalen te vertellen aan iedereen die langskwam.”

In het najaar gaan Van Broekhoven en O’Hanlon opnieuw op stap. De tweede reeks van O’Hanlons helden komt najaar 2013 op televisie.

De Nipkowjury bekroonde verder Taarten van Abel (VPRO), waarin Siemon de Jong taarten bakt met kinderen. Hij krijgt de oeuvreprijs Ere Zilveren Nipkowschijf. Radio-dj Giel Beelen krijgt de Zilveren Reissmicrofoon. Eervolle vermeldingen kregen de misdaadserie Van God Los en het radioprogramma De zwarte lijst.