Reddende rolletjes

Mijn trein stond stil deze week. Toen ik een half jaar geleden terugkwam uit Azië vond ik dat niet zo'n probleem, want bij de verse herinnering aan urenlange stops in de tropische hitte leken de beproevingen op het Hollandse spoor een eitje. Inmiddels ontstaan er steeds meer barstjes in deze hakuna-matata-visie en zit (of in het meest ongunstige geval: sta) ik weer regelmatig te balen op het spoor.

Deze week was het dus weer raak. En om het plaatje compleet te maken: ik had honger. En wat dat betreft had ik het in de bloedhitte in India toch net een stukje beter voor elkaar dan hier. Daar was de trein namelijk standaard uitgerust met een keukencoupé en kwam er om de tien minuten een mannetje met vers fruit, sinaasappelsap, chappati, of curry voorbij. In Nederland mag je hopen dat er toevallig een student met een rugzak aan boord is om je te voorzien van een kopje thee en een chocoladereep.

Waar ik de Indiase Spoorwegen nog het meest dankbaar voor ben is dat ze op mijn meest labiele moment hun mannetje met aardappelrolletjes op mij af hebben gestuurd. In een coupe vol zandkorrels, beestjes en ongure types was het broodje met deze pittige aardappelkroket het enige dat me nog een beetje vrolijk kon stemmen. Na mijn baaldag in de trein afgelopen week besloot ik ze daarom zelf te maken. En wat blijkt? Hier doen ze ook hun werk.

Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes en kook in ruim water tot ze zacht zijn. Snijd de wortel klein en kook heel even samen met de tuinerwten. Snipper intussen de ui, snijd de peper in ringetjes, rasp de gember en hak de koriander fijn. Giet de aardappelen af en stamp met een stamper. Laat even afkoelen. Roer hier vervolgens de tuinerwten, wortel, ui, gember en koriander doorheen. Breng op smaak met de kruiden en een beetje peper en zout. Neem nu steeds een klein beetje van het aardappelmengsel en rol hier tussen de handen een rolletje van. Druk een beetje plat zodat het rolletje ongeveer 1 centimeter dik is. Maak een papje van het meel door er een aantal eetlepels water aan toe te voegen en zet een bakje met flink wat paneermeel klaar. Haal de aardappelrolletjes eerst door het beslag en vervolgens door het paneermeel. Verhit vervolgens een flinke hoeveelheid olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de aardappelrolletjes goudbruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Eet de rolletjes als snack met een dipje van tomatenketchup of als lunch op brood.

    • Stéphanie Versteeg