Rechtbank in Egypte annuleert verkiezing

Twee weken voor de eerste vrije presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden, heeft een lagere administratieve rechtbank in Egypte gisteren beslist dat deze niet kunnen doorgaan. De reden: de commissie die de verkiezingen moet organiseren is niet bevoegd om dat te doen.

Het vonnis heeft voor grote verwarring gezorgd. Er zijn vragen over de bevoegdheid van de lagere rechtbank, en de verwachting was dat het Hooggerechtshof het vonnis vandaag ongedaan zal maken. De kandidaten hebben hun campagnes niet opgeschort, en ook het grote tv-debat dat voor vanavond is gepland gaat gewoon door. Maar het vonnis heeft wel de aandacht gevestigd op het juridisch vacuüm waarin de presidentsverkiezingen plaatsvinden. En daar was het advocaat Wael Baghat, de man wiens klacht aan de basis lag van het vonnis, ook om te doen.

„Het is belachelijk dat de diverse kandidaten campagne voeren terwijl we niet eens weten wat de bevoegdheden zullen zijn van de toekomstige president”, zei Baghat vanochtend aan de telefoon. Geruzie over de samenstelling van een grondwetgevende vergadering heeft ervoor gezorgd dat deze presidentsverkiezingen plaatsvinden zonder dat er een nieuwe grondwet is. Met andere woorden: de Egyptenaren weten wel voor wie ze stemmen maar niet voor wat. Volgens Baghat is dat „een recept voor burgeroorlog”.

„Stel dat de kandidaat van de Moslimbroederschap wint. Dan gaat de broederschap in de grondwetgevende vergadering een presidentieel regime eisen. Wint een andere kandidaat, dan zullen ze juist een parlementair regime vragen. Maar de aanhangers van de andere kandidaten zullen dat niet aanvaarden.” Volgens opiniepeilingen ligt Amr Moussa, de ex-baas van de Arabische Liga, momenteel op kop, gevolgd door Abdelmoneim Aboul Fottouh, een dissident van de Moslimbroederschap.

Advocaat Baghat, die in het Mubarak-proces families van de slachtoffers van het regime vertegenwoordigt, heeft op eigen initiatief gehandeld. „Er heerst nu klimaat van wantrouwen in Egypte”, zegt hij. „Het parlement, de verkiezingscommissie, het leger: niemand vertrouwt elkaar. Zo kunnen onmogelijk transparante verkiezingen plaatsvinden.”