Poppodia Rotterdam in brandbrief: gevolgen bezuinigingen desastreus

Archieffoto van een optreden van de band Holy Fuck in het Rotterdamse muziekcafé Rotown. Foto NRC / Bas Czerwinski

De forse bezuinigingen op cultuur zijn funest voor het popklimaat in Rotterdam. Dat schrijven Rotterdamse poppodia en festivals vandaag in een gezamenlijke brief aan wethouder Laan (Cultuur, VVD). Volgens de podia wordt hun sector “buitenproportioneel hard” getroffen door het teruglopende cultuurbudget in de stad.

De brief volgt na een advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) over de invulling van de bezuinigingen. De commissie heeft geadviseerd om de poppodia Nieuwe Oogst en Grounds per 2013 te sluiten. Nieuwe subsidieaanvragen van de podia Bird, Heidegger en Popunie zijn niet gehonoreerd. Volgens de podia en festivals wordt hun sector in totaal met 64 procent gekort.

In de brandbrief roepen de poppodia de wethouder op om het bezuinigingsvoorstel niet over te nemen. Het advies zou “desastreuze gevolgen” hebben voor de Rotterdamse popscene, zo schrijven de podia:

“De basisinfrastructuur dreigt weg te vallen. Hiermee zakken we door een kritische ondergrens heen en zal de positie van Rotterdam popstad ten opzichte van andere steden nog meer worden verzwakt.”

‘Gemeente neemt popsector niet serieus’

In 2010 verloor Rotterdam al twee grote podia met de sluiting van WATT en Waterfront. Als de huidige voorstellen doorgaan, is de stad in drie jaar tijd zeven poppodia kwijtgeraakt. „We pikken het niet meer”, zegt Dick Pakkert, directeur van poppodium Rotown en zegsman namens de gezamenlijke instellingen:

“De gemeente neemt de popsector gewoon niet serieus. Men denkt: verkopen jullie maar een paar biertjes meer. Maar zo werkt het niet. Het aanbod zal hierdoor verschralen. Het wordt armoe in Rotterdam.”

Het sluiten van de poppodia zou bovendien in strijd zijn met een eerdere toezegging van wethouder Laan, zegt Pakkert:

“Laan heeft aangegeven dat ze het bestaande podiumaanbod op zijn minst in stand wil houden. Daar blijft in dit plan weinig van over: we maken voor nog maar 1,7 procent deel uit van het totale cultuurbudget. Een treurig resultaat voor de jongste stad van Nederland.”