Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Beeldende kunst

Nieuwbouw Stedelijk Museum is af

Het zal een aardige blikvanger worden tegenover het Concertgebouw in Amsterdam. De nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Die is eindelijk af: vier jaar te laat en twintig miljoen euro te duur. Hoewel het Stedelijk nog niet officieel open is, de opening is pas 23 september, kon de pers gisteren al wel voor het eerst even binnen kijken. "Museum als hypermodern treinstation", kopte NRC Handelsblad vandaag. De roltrap kan zich volgens de krant meten met Centre Pompidou of Tate Mordern. De nieuwe, witte vleugel (ook al wel 'de badkuip' geheten) en het oude gebouw van het Stedelijk Museum zijn optisch van elkaar gescheiden. Een lange strook dakramen zorgt ervoor dat ze nergens samensmelten. De totale kosten van de verbouwing bedragen 127 miljoen euro. Voor dat enorme bedrag is volgens NRC-redacteur Sandra Smallenburg in ieder geval iets erg moois gebouwd. De nieuwe entree, onder de enorme uitstekende luifel, is volgens haar indrukwekkend. Ze schrijft: "Het is alsof het museum je met open armen welkom heet."
Buitenaanzicht van de nieuwbouw (architectenbureau Van Benthem Crouwel) van het Stedelijk Museum.
NRC / Leo van Velzen
Aanblik binnen in de nieuw aangebouwde vleugel van het Stedelijk Museum.
NRC / Leo van Velzen
De nieuwbouw van het Stedelijk Museum is voltooid. Het interieur is klaar. De kunst kan weldra worden opgesteld en opgehangen.
NRC / Thomas Bokeloh
De trap in het verbouwde Stedelijk Museum. Belangstellenden kregen vandaag de gelegenheid om de architectuur van het nieuwe Stedelijk Museum te bezichtigen, nog voordat de kunst het museum binnen gaat.
NRC / Leo van Velzen
De nieuwe (rol)trappen in het verbouwde Stedelijk Museum in Amsterdam. Die verbouwing is eindelijk klaar. Op dit moment wordt nog wel gewerkt aan de bestrating rond het museum.
NRC / Leo van Velzen
Nieuw Interieur in de nieuwbouw van het Stedelijk Museum.
NRC / Leo van Velzen
De nieuw aanbouw tegen het oude Stedelijk Museum aan. De verbouwing duurde vier jaar langer dan gepland en kostte 20 miljoen meer dan aanvankelijk gedacht.
NRC Leo van Velzen
De nieuwe hal van het Stedelijk museum, tegen het oude museumgebouw aan gebouwd.
NRC / Leo van Velzen
De hal boven de trap van het verbouwde Stedelijk Museum.
NRC / Thomas Bokeloh
Een nu nog lege hal in het verbouwde Stedelijk Museum. Binnenkort zal de kunst worden opgesteld en opgehangen.
NRC / Thomas Bokeloh
De lange, witte roltrap in het voor miljoenen verbouwde Stedelijk Museum in Amsterdam.
NRC / Thomas Bokeloh