Nieuw Russisch vliegtuig stort neer op Java

Een gloednieuw vliegtuig van de Russische fabrikant Sukhoi is gisteren vlakbij de Indonesische hoofdstad Jakarta neergestort met ruim 50 inzittenden. Waarschijnlijk zijn er geen overlevenden.

Het vliegtuig maakte een korte demonstratievlucht omdat het Russische bedrijf zijn nieuwe passagiersvliegtuig Sukhoi Super Jet 100 hoopt te verkopen aan de Indonesische luchtvaartsector. Naast de Russische bemanning waren er Indonesische journalisten en vertegenwoordigers uit de luchtvaart aan boord.

Zo’n twintig minuten na vertrek vroeg de bemanning toestemming af te dalen naar een kleine 2.000 meter. Kort daarna verdween het toestel van de radar. De zoekacties werden bemoeilijkt door zware mist. Vanochtend bleek het vliegtuig te zijn neergestort tegen een helling van het Salakgebergte, ten zuiden van Jakarta.

Reddingswerkers zouden al enkele lichamen hebben gezien. De bergachtige omgeving maakt het moeilijk het vliegtuig te bereiken en de slachtoffers te bergen. Zij moeten per helikopter worden opgehaald.

President Yudhoyono heeft opdracht gegeven de toedracht te onderzoeken. Volgens een onderzoeker van het Nationale Veiligheidscomité voor Transport was de piloot mogelijk te vroeg is begonnen met landen.

De Russische vliegtuigindustrie had zijn hoop gevestigd op de Sukhoi Super Jet 100, het eerste nieuwe type passagiersvliegtuig sinds de val van de Sovjet-Unie. Het toestel maakte een rondreis door Azië, in een poging de Aziatische markt te veroveren. Sukhoi, dat bekend is van zijn gevechtsvliegtuigen, hoopt er duizend te verkopen in de komende twintig jaar.

De twee Indonesische vliegmaatschappijen Kartika Airlines en Sky Aviation hadden het vliegtuig al besteld. De laatste had volgens lokale media 14 werknemers aan boord. Indonesië is een gewilde markt voor de vliegtuigindustrie. Indonesische luchtvaartmaatschappijen deden het afgelopen jaar recordbestellingen bij de grote vliegtuigmakers.