NEC wint play-off-wedstrijd van Vitesse - RKC en FC Twente gelijk

NEC heeft een klein stapje gezet op weg naar de finale van de play-offs om een ticket voor de Europa League. De thuisclub was in Nijmegen met 3-2 te sterk voor Vitesse, dat nota bene twee keer voor stond. RKC hield FC Twente thuis knap op 1-1.

Douglas zette FC Twente in Waalwijk nog wel op voorsprong. RKC had in een sterk begin van de wedstrijd, via Krisztián Németh, weliswaar op de paal geschoten, maar na de goal van de opgestoomde Douglas leek er voor FC Twente alsnog geen vuiltje aan de lucht.

Dat wil zeggen: tot RKC langszij kwam via een penalty van Rick Ten Voorde. De penalty was het resultaat van een onbenullige tackle van Twente-back Dwight Tiendalli.

Daarna was het lange tijd alleen nog FC Twente dat de klok sloeg. Maar de ploeg uit Enschede vergat het overwicht om te zetten in doelpunten. In de slotfase was het zelfs nog bijna RKC dat er met een overwinning vandoor ging. Maar een schot van Ten Voorde zeilde over.

Brood: “We stonden zeker goed”

Vitesse ondanks verlies betere ploeg in Nijmegen

In Nijmegen kwam Vitesse eerder op de avond via Nicky Hofs en Wilfried Bony twee keer op voorsprong. Maar Navarone Foor en Lasse Schøne brachten de thuisclub langszij. Kevin Conboy uiteindelijk maakte de dubieuze winnende treffer. De wedstrijd moest in totaal een een kwartier worden stilgelegd vanwege onweer dat over stadion de Goffert trok.

Vitesse was tijdens de eerste Gelderse derby in het hol van de leeuw de betere ploeg. De Arnhemmers waren creatiever en stichtten meer gevaar, maar een doelpunt bleef lang uit.

Pas na een halfuur kopte de kleine Hofs een voorzet van Giorgi Chanturia raak. Vitesse werd daarna sterker en de 2-0 hing in de lucht, maar de treffer viel aan de andere kant. Foor knikte van dichtbij binnen.

Winnende doelpunt leek niet over de doellijn, maar telde wel

In de tweede helft hield het in Nijmegen op met zachtjes regenen en na een klein kwartier ging het ook onweren. Scheidsrechter Eric Braamhaar staakte de wedstrijd en de beide teams bleven een kwartier in de kleedkamer. Direct na de hervatting zette Bony Vitesse andermaal op voorsprong. De Ivoriaan kapte en schoot uit de draai raak.

Uit een makkelijk verkregen strafschop maakte Schøne twaalf minuten voor tijd opnieuw gelijk en vlak voor tijd ging NEC zelfs met de volle winst aan de haal. Conboy zou de bal volgens de grensrechter over de lijn hebben gewerkt na een scrimmage, maar Frank van der Struijk leek het speeltuig toch echt van de lijn te redden. De treffer telde desondanks wel.

Zondag spelen de ploegen in Arnhem de return. De winnaar gaat naar de finale van de play-offs. Vitesse is met twee gescoorde uitdoelpunten zeker nog niet kansloos.

Reactie van Pastoor na NEC - Vitesse:

Reactie Van den Brom na NEC - Vitesse:

    • Niels Posthumus