muziek

Arthur Jussen treedt op met het Noord Nederlands Orkest

Don Carlo

De tijdloze, tragische en vol fraaie tableaus geënsceneerde Don Carlo bij De Nederlandse Opera is met zijn duistere orkestrale woelingen, monumentale koorscènes een voorstelling om niet te missen.

Dirigent Yannick Nézet-Séguin gaat het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor in zeer kleurrijk spel en scherpe contrasten. Het verdiaanse drama bouwt hij langzaam op. Een focus ligt daardoor nu zowel in enscenering als orkestrale uitwerking op het drama van de door zijn lot geplaagde Don Carlo. De Spaanse kroonprins verliest niet alleen zijn verloofde aan zijn vader Filips, maar verdenkt ook zijn vertrouweling Posa van ontrouw. Niet voor niets ziet Carlo zichzelf hier al lang voor zijn feitelijke zelfmoord als Christus aan het kruis hangen.

T/m 30 mei, www.het-muziektheater.nl

VPRO/Boy Edgar Prijs

„Yuri Honing getuigt van grote muzikaliteit, vakmanschap en ambachtelijkheid”, zegt het juryrapport over de winnaar van de VPRO/Boy Edgar Prijs, een van de belangrijkste Nederlandse jazzprijzen. De prijs wordt 15 mei uitgereikt in het Bimhuis, Amsterdam. Voor deze bijzondere gelegenheid heeft Yuri Honing een speciaal programma samengesteld met zijn eigen Acoustic Quartet, zijn elektrische band Wired Paradise en gastoptredens van onder andere de Belgische pianist Jef Neve en de Puerto Ricaanse zanger/gitarist Gabriel Rios. De VPRO zendt het volledige programma live uit op Radio 6 en via vprojazzlive.radio6.nl.

16 mei, 20.00 uur. Bimhuis, www.bimhuis.nl

Arthur Jussen

Arthur Jussen is de jongste musicus ooit die, samen met zijn broer Lucas, een platencontract bij het prestigieuze label Deutsche Grammophon mocht ondertekenen. Het Noord Nederlands Orkest brengt samen met Jussen onder leiding van chef-dirigent Stefan Asbury op 10, 11 en 12 mei in Drachten, Leeuwarden en Groningen een romantisch programma. Jussen, geboren in 1996 en nu al een pianofenomeen, brengt samen met het orkest het Pianoconcert van Grieg. Voorafgaand aan dit technisch uitdagende werk wordt Schumanns Ouverture Manfred ten gehore gebracht. Het concert sluit af met Tsjaikovski’s Zesde symfonie Pathétique. 10,11, 12 mei, www.nno.nu

North Sea Jazz Club

In Amsterdam opent vandaag de North Sea Jazz Club op het Westergasterrein. In de North Sea Jazz Club komt hetzelfde type muzikanten optreden als op het festival, van grote gevestigde namen tot opkomend talent. Op het programma voor de komende weken staan onder anderen Eliane Elias en Marc Johnson, Fourplay en Yuri Honing Acoustic Quartet.

De jazzclub begint met gemiddeld drie concerten per week en is donderdag tot en met zaterdag geopend. www.northseajazzclub.nl

Music and Art Days

Drie dagen lang trakteert Utrecht String Quartet kunstminnaars in Vredenburg Leeuwenbergh op een serie dwarsverbanden tussen muziek en kunst. Want van 11 tot en met 13 mei staat Utrecht in het teken van de derde editie van de Music and Art Days, met ditmaal als thema ‘On stage’. 11 t/m 13 mei, www.musicandartdays.nl

Breda Jazz Festival

Het Breda Jazz Festival bestaat sinds 1971 en is in zijn soort het oudste en grootste jazzfestival van Nederland en Europa. Jaarlijks komen op het festival ongeveer 250.000 bezoekers af. Met onder anderen optredens van: Catherine Russell, The Black Dogs, CQMD en Cee Cee James.

17 t/m 20 mei, www.bredajazzfestival.nl