muziek

Leven vol drama

pop Damon Albarn: Dr. Dee

Damon Albarn weet niet van stilzitten. De zanger van Blur en Gorillaz en de aanstichter van diverse projecten met Afrikaanse en Chinese muzikanten liet zich in de voorbereiding van Blurs grote Hyde Park-show aan het slot van de Olympische Spelen niet weerhouden een opera te schrijven over John Dee, de wiskundige en mysticus die zich in de 16de eeuw onmisbaar maakte als adviseur van Elizabeth I. Een leven vol drama wordt door Albarn beschreven in wat met recht een ‘folk opera’ mag heten, want de sfeer is pastoraal en sommige liedjes zijn toegankelijk genoeg voor popradio. Fluit, harmonium en tijdloze folkmelodieën zetten de toon in Apple carts en The marvelous dream, liedjes die het niet slecht zouden doen als demo’s voor Blurs archetypische Britpop. In andere ‘nummers’ domineert de operazang van klassieke sterren als Victoria Couper, met geëxalteerde zang die minder toegankelijk is zonder de bijbehorende enscenering. Albarn kon het niet laten zijn Malinese vrienden Madou Diabaté en Tony Allen bij het feest te betrekken, met magische kora en drums die net zo bezwerend werken als de pentagrammen waarmee Dr. Dee orde schiep in het zestiende-eeuwse universum.